Τα προβλήματα που προκύπτουν από το υφιστάμενο καθεστώς εργοδότησης σχολικών βοηθών/συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες, συζήτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, ούτως ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά αυτά να έχουν ένα συνοδό ή συνοδούς στα σχολεία τους.

Η Επιτροπή Παιδείας έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι αν δεν λυθεί το θέμα με τους συνοδούς δεν πρόκειται να ξεκινήσει οποιοδήποτε άλλο διάλογο από τον Σεπτέμβρη.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι πέρσι επιχείρησαν να παρέμβουν σαν Επιτροπή Παιδείας στην εκτελεστική εξουσία για το ευαίσθητο θέμα των συνοδών των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βραχνάς το θέμα των σχολικών συνοδών

«Έγινε προσπάθεια. Δεν απέτυχε η προσπάθεια. Δεν ήταν αρκετή όμως, δηλαδή στο σύνολο των περίπου 200 κάτι συνοδών που έπρεπε να καλύψουν τις ανάγκες της περσινής χρονιάς, τελικά καταφέραμε με τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να το πω, να δοθούν περίπου 50 συνοδοί. Αντιλαμβάνεστε ήταν μηδαμινός ο αριθμός, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ήταν και το τίποτε. Φέτος όλη η Επιτροπή σκεφτήκαμε ότι είναι υποχρέωση μας πριν πάμε στις καλοκαιρινές διακοπές να φέρουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώπιον μας», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, «για λόγους τους οποίους εγώ γνωρίζω και θα τοποθετηθώ δημόσια γιατί το θεωρώ απαραίτητο να το κάνω για να είμαι καλά με τη συνείδηση μου».

«Θα είναι λακωνική η δήλωση μου, μετρημένη και νομίζω εκφράζω το σύνολο των συναδέλφων μου στην Επιτροπή. Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα προβλήματα και τα προσκόμματα που δημιουργούνται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα για οικονομικούς λόγους από το Υπουργείο Οικονομικών, να παραμεριστούν – το έκανα και πέρσι. Απευθύνω την ίδια έκκληση και στον Υπουργό Οικονομικών. Δεν μπορεί με σχετική ευκολία να δίνονται 500 χιλιάδες για τις νεολαίες των κομμάτων για καλοκαιρινές εκδηλώσεις, με σχετική ευκολία να εγκρίνονται κονδύλια, τα οποία δεν είναι άμεσης προτεραιότητας και ευαισθησίας κοινωνικής και να σκοντάφτουμε στην οικονομική περισυλλογή που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών για ποσά του 1 εκατομμυρίου για να καλύψουμε την έκτακτη ανάγκη της κάλυψης των αναγκών των παιδιών που χρειάζονται συνοδούς», συμπλήρωσε.

Και ο λόγος, είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι απλός.

«Μιλούμε για έκτακτη ανάγκη διότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης κα της εκτελεστικής εξουσίας να φέρει ενώπιον του Κοινοβουλίου, για να είναι και δική μας ευθύνη μετά- το ολιστικό πρόγραμμα λύσης των προβλημάτων στην ενιαία εκπαίδευση ή στην ειδική εκπαίδευση, για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Οπότε μέχρι τότε, αφού είναι δική της η ευθύνη και δική μας η ευθύνη να το προωθήσουμε αργότερα, να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Ο σταυρός και ο Γολγοθάς των οικογενειών που έχουν αυτά τα παιδιά, δεν επιτρέπει σε κανένα από μας να κοιμάται τη νύχτα ήσυχος και δηλώνω ευθαρσώς ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού δεν προτίθεμαι κανένα νομοσχέδιο και καμία πρόταση νόμου, η οποία έχει σχέση με τη λειτουργία των δημόσιων και άλλων σχολείων, να προωθηθεί, όχι ως εκβιασμός, αλλά ως καμπανάκι να ξυπνήσει η συνείδηση όλων αυτών», σημείωσε.

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ξανά την έκκληση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, ούτως ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλοι οι δικαιούχοι, οι οποίοι ορίζονται με βάση κανονισμούς και νομοθεσίες, όχι παράνομα και παράτυπα, όλοι οι δικαιούχοι, τα παιδιά αυτά να έχουν ένα συνοδό ή συνοδούς στα σχολεία τους.  

ΚΥΠΕ