Η Κύπρος πρέπει να καθιερώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ιχνηλασιμότητας των δημοτικών αποβλήτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή. Το 2035 πρέπει να οδηγείται για υγειονομική ταφή το 10% ή λιγότερο της συνολικής ποσότητας των δημοτικών αποβλήτων που παράγονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική προβλεπόμενη παραγωγή οργανικών αποβλήτων από τη χωριστή συλλογή θα ανέρχεται από 150.000 τόνους/έτος το 2025 και 168.000 τόνους/έτος το 2035. 

Τα συστήματα διαλογής στην πηγή θα συλλέγουν συνολικά 13.230 τόνους οργανικών αποβλήτων, για έναν πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων. Τα διαλεγμένα οργανικά απόβλητα θα υποβάλλονται σε βιολογική επεξεργασία ως εξής: 

8.030 τόνοι/έτος οργανικά απόβλητα (περίπου το 60% των διαλεγμένων βιοαποβλήτων) θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, τα οργανικά απόβλητα θα διαχειρίζονται σε τοπικό επίπεδο σε αγροτικές/ημιαγροτικές περιοχές και στις πέντε Επαρχίες της Κύπρου χρησιμοποιώντας 50 μικρού και μεσαίου μεγέθους μονάδες κομποστοποίησης και 2.000 μονάδες οικιακής κομποστοποίησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομποστοποιητές για μείωση των αποβλήτων

5.200 τόνοι οργανικών αποβλήτων (περίπου το 40% των διαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις κεντρικής κομποστοποίησης και εγκαταστάσεις αναερόβιας επεξεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, 2.700 τόνοι οργανικών που συλλέγονται από τους Δήμους Αγλαντζιάς (Λευκωσία) και Αραδίππου (Λάρνακα) θα υποβληθούν σε επεξεργασία στην κεντρική μονάδα κομποστοποίησης της ΟΕΔΑ Κόσιης. Επιπλέον, 1.000 τόνοι διαλεγμένων οργανικών αποβλήτων από την Πάφο θα υποβάλλονται για επεξεργασία σε ιδιόκτητες αναερόβιες εγκαταστάσεις, ενώ 1.500 τόνοι/έτος από τη Λεμεσό θα συλλέγονται χωριστά και θα αποστέλλονται για αναερόβια επεξεργασία στην κεντρική αναερόβια μονάδα της ΟΕΔΑ Πεντακώμου. 

Επαρχίες Λεμεσός και Πάφος

Κατασκευή νέας κεντρικής μονάδας αναερόβιας χώνευσης/ κομποστοποίησης στην Πάφο (>20.000 τόνοι/έτος). Το τμήμα αναερόβιας χώνευσης της μονάδας Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ) στο Πεντάκωμο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ποιοτικού κόμποστ. Προώθηση ιδιωτικών ή κοινοτικών μονάδων κομποστοποίησης για τα πράσινα απόβλητα και επενδύσεις σε εξοπλισμό για την προεπεξεργασία των πράσινων αποβλήτων (π.χ. τεμαχιστές, κινητά σημεία συλλογής). 

Η δυναμικότητα που απαιτείται για τη διαχείριση της παραγωγής οργανικών αποβλήτων που θα προκύπτουν από τη χωριστή συλλογή θα ανέρχεται από 60.000 τόνους/έτος το 2025 έως 67.000 τόνους/έτος το 2035. 

Επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου

Κατασκευή νέας μονάδας αναερόβιας χώνευσης/ κομποστοποίησης στην περιοχή της Λευκωσίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή της Κόσιης. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί η δυνατότητα ίδρυσης μονάδων παστερίωσης, για την αποδοχή των αποβλήτων σε ιδιόκτητες μονάδες αναερόβιας χώνευσης, κοντά στην περιοχή Λευκωσίας ή στην Κόσιη. 

Μερική μετατροπή του τμήματος βιοσταθεροποίησης της μονάδας Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ) της Κόσιης σε γραμμή παραγωγής ποιοτικού κόμποστ. Προώθηση ιδιωτικών ή κοινοτικών μονάδων κομποστοποίησης για τα πράσινα απόβλητα και επενδύσεις σε εξοπλισμό για την προεπεξεργασία των πράσινων αποβλήτων (π.χ. τεμαχιστές, κινητά σημεία συλλογής). 

Η συνολική δυναμικότητα για διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σε αυτές τις Επαρχίες θα πρέπει να ανέλθει στους 90.000 τόνους/έτος το 2025 και στους 100.000 τόνους/έτος το 2035.