Ο συναγερμός που σήμανε το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνές επίπεδο για τη νόσο ευλογιά των πιθήκων (monkeypox), δεν άφησε αδιάφορη τη χώρα μας παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε στην Κύπρο, ακόμα τουλάχιστον, οποιαδήποτε κρούσματα της νόσου. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις και ανησυχίες του ΠΟΥ για τη διεθνή δημόσια υγεία, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ενώ συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εξεταστεί το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας για αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο και οι πρώτες 1.400 δόσεις των εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων που θα χορηγηθούν εφόσον χρειαστεί. Όπως έγραψε προ ημερών το ΚΥΠΕ για το θέμα, επικαλούμενο αρμόδια πηγή του υπουργείου Υγείας, δεν θα υπάρξει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και τα εμβόλια θα χορηγηθούν μόνο στους επαγγελματίες υγείας, που θα έχουν να κάνουν με επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά και σε επαφές πιθανών κρουσμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ήδη καθοριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ως νοσοκομεία αναφοράς για τη νοσηλεία των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενηλίκων και παιδιών, αντίστοιχα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στις 9 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χατζηπεντάλα με τον κ. Κλούγκε, αναφέροντας πως στη διάρκεια της συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη νόσο και αποφασίστηκε όπως εντός των επόμενων ημερών, αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογιάς των πιθηκών.

Όπως γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 16.000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών, αναφέροντας πως τα κρούσματα εντοπίζονται, κυρίως, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.