Αναβρασμός επικρατεί στις κοινότητες Βασιλικού και Μιτσερού, στις οποίες προγραμματίζεται η μετακίνηση τεσσάρων ασφαλτικών εργοστασίων, με τους κατοίκους να διαμηνύουν πως θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην μεταφορά τους. Μετά τα επεισόδια στο Μιτσερό την περασμένη εβδομάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν οι εργασίες, οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως θα κάνουν χειρότερα, εάν μεταφερθούν τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια στην περιοχή τους. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα από ό,τι έκαναν στο Μιτσερό, εάν φέρουν τα ασφαλτικά στην περιοχή μας. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος, έχουν ήδη προτείνει να μεταφέρουν φορτηγά, να βάλουν όγκους χώματος και να κλείσουν τον δρόμο, για να μην μπορέσουν να προσεγγίσουν τον χώρο μπουλντόζες και ν’ αρχίσουν οι εργασίες. Για μας είναι κόκκινη γραμμή αυτό το πράγμα, διότι είναι βεβαρημένη η περιοχή μας και όσο προσθέτουμε αυξάνεται η επικινδυνότητα», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των κοινοτήτων, κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά.

Εντός Αυγούστου, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνητικές προθέσεις, αφού στις 25 του μηνός οι εμπλεκόμενες κοινότητες τόσο στο Βασιλικό όσο και στο Μιτσερό, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εάν πάντως δεν καρποφορήσει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βασιλικού, προτίθενται να ανακοινώσουν σειρά νέων δυναμικών κινητοποιήσεων. «Είχαμε πει στην τελευταία κινητοποίηση πως ήταν προσωρινή η αναστολή των μέτρων, μέχρι να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν δεν έχει αποτέλεσμα η συνάντηση, θα αποφασίσουμε μετά τι μέτρα θα πάρουμε εάν δηλαδή θα κλείσουμε το ΟΕΔΑ Πεντακώμου ή το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού». 

Έντονα συνεχίζουν να είναι, εν τω μεταξύ τα παράπονα των κατοίκων Βασιλικού για τον καπνό που αναδίδεται από τα φουγάρα του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού, που δημιουργούν, όπως λένε, αποπνικτική ατμόσφαιρα στις κοινότητές τους. Την Πέμπτη οι κοινοτάρχες της περιοχής, θα έχουν συνάντηση με την πρόεδρο της ΑΗΚ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. 

«Υποφέρουμε καθημερινά από την ΑΗΚ, με το νέφος που βγαίνει από τα φουγάρα παρόλο που λένε ότι έκαναν επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στην προηγούμενη συνάντηση μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα στη μονάδα 2, το οποίο προσπαθούσαν, χωρίς αποτέλεσμα, να επιδιορθώσουν. Τώρα θα μπουν σε μια νέα διαδικασία που θα πάρει μέχρι το 2024. Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να δοθούν έστω και σταδιακά λύσεις, για να πέφτουν οι ρύποι και να υπάρχει αποτέλεσμα», υπέδειξε ο κ. Φωκά. 

Ζητούν απαντήσεις στο Μιτσερό 

Παρά το γεγονός πάντως ότι σταμάτησαν οι εργασίες για το ασφαλτικό στην περιοχή Μιτσερού, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με τις κοινότητες της περιοχής να ζητούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση, για την απόφαση μετακίνησης του ασφαλτικού στην περιοχή, πριν γίνουν οι μελέτες. 

Με ανακοίνωση της η «Πρωτοβουλία Εν Δράσει», αναφέρει πως τα αναπάντητα ερωτήματα ως προς την απόφαση που λήφθηκε είναι δεκάδες. Οι κοινότητες της περιοχής διερωτώνται γιατί δεν εκπονήθηκε στρατηγική μελέτη για να βρεθεί κατάλληλη περιοχή για τέτοιου είδους οχληρές δραστηριότητες και γιατί υπάρχει «τόση επιμονή με την περιοχή του Μιτσερού». 

Καλούν ακόμη το κράτος να απαντήσει για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του εργοστασίου και «εάν υπάρχει ζήτημα ανθρώπινης υγείας, τότε γιατί μεταφέρεται το πρόβλημα σε μια άλλη κατοικημένη περιοχή».

Σύμφωνα με τις κοινότητες, «οι κρατούντες περιορίζονται στην εύκολη απάντηση “είναι πολιτική απόφαση”» για να προσθέσουν ότι «οι πολιτικές αποφάσεις διέπονται από μια λογική και από το κοινόν όφελος». 

«Οι πολίτες έχουν επίσης, δικαίωμα στην ποιοτική ζωή και στην υγεία και όπου αυτά καταπατούνται, δικαιούνται να αντιδρούν», συνεχίζει η Πρωτοβουλία, η οποία διαμηνύει πως «όσο το κράτος και οι λειτουργοί του κρατούν αλαζονική στάση και περιφρονούν τη νοημοσύνη και την αντίληψη των πολιτών, τόση μεγαλύτερη αναταραχή θα δημιουργείται».