Με τις τιμές – φωτιά στα ενοίκια των ήδη λιγοστών διαθέσιμων και κατάλληλων διαμερισμάτων στη Λεμεσό να αποτελούν σημαντικά τροχοπέδη στην εξεύρεση στέγης για τους φοιτητές, το ΤΕΠΑΚ εισάγει την λύση του προγράμματος φιλοξενίας φοιτητών από κάτοικους της Λεμεσού. Λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας αναζητά οικοδεσπότες, έναντι του ποσού των 200 ευρώ, που έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να φιλοξενήσουν φοιτητές.

Το πρόβλημα

Τo philenews, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλη Πρωτοπαπά, αναζητώντας απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι φοιτητές στην πόλη της Λεμεσού, αλλά και για το νέο σχέδιο που έχει εξαγγελθεί.

Ο ίδιος τονίζει εμφαντικά ότι η ζήτηση ιδιωτικών διαμερισμάτων, υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, με τις διαθέσιμες κλίνες εστιών ΤΕΠΑΚ και Αρχιεπισκοπής να μην είναι ικανός αριθμός να αντιμετωπίσουν το στεγαστικό πρόβλημα. Αριθμητικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 280 διαθέσιμες κλίνες σε εστίες με αποτέλεσμα γύρω στους 1000 φοιτητές να βρίσκονται έξω στην αγορά σε αναζήτηση στέγης με ιδιαίτερα υψηλές τιμές αλλά και αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις ιδιοκτητών. Σε ορίζοντα τριών ετών, με τη δημιουργία 500 επιπλέον κλινών από το ΤΕΠΑΚ, ο κ. Πρωτοπαπάς εκτιμά ότι το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Η ιδέα

Όπως εξηγεί στο philenews, η ιδέα προέκυψε ως διέξοδος και εναλλακτικός τρόπος στέγασης που συναντάται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, σε περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν ψηφιακές πλατφόρμες που «συνδέουν» φοιτητές και όχι μόνο, με υποψήφιους οικοδεσπότες. Στην περίπτωση των οικοδεσποτών που θα επιλέξουν το πρόγραμμα φιλοξενίας, τα βασικά μηνιαία έξοδα των φοιτητών θα καλύπτονται από το ποσό των 200 ευρώ το οποίο καλούνται να καταβάλουν οι φιλοξενούμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόσθετα, ο οικοδεσπότης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η φιλοξενία προϋποθέτει παροχή στον φοιτητή, ιδιωτικό δωμάτιο με κατάλληλη επίπλωση, κλιματισμό και θέρμανση, ενώ ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και χρήση των συσκευών του σπιτιού.

Μεταξύ των δύο πλευρών, διευκρινίζει ο κ. Πρωτοπαπάς, έχουν θεσπιστεί κανόνες που διέπουν τη συμφωνία, καθώς και κώδικας της συμπεριφοράς αμφοτέρων, δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Το ενδιαφέρον

Περίπου 15 φοιτητές από Ελλάδα και Κύπρο, εξέφρασαν μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για το πρόγραμμα φιλοξενίας από οικογένειες/κατοίκους της Λεμεσού, ενώ ο αριθμός των οικοδεσποτών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είναι λίγο μεγαλύτερος. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των οικοδεσποτών που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ο κ. Πρωτοπαπάς διευκρινίζει ότι πρόκειται είτε για ηλικιωμένους που θα ήθελαν να έχουν παρέα στο σπίτι, είτε για διαζευγμένους που διαθέτουν επιπλέον δωμάτια, είτε για οικογένειες που έχουν φοιτητές σε άλλες πόλεις και αντιλαμβάνονται τα προβλήματα.

Οι ανησυχίες

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράσαμε ως προς τις δικλείδες ασφαλείας και τους μηχανισμούς παρακολούθησης του προγράμματος, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας, διευκρίνισε ότι πριν από την τοποθέτηση των φοιτητών σε οικογένειας θα γίνει ανάλογη μελέτη του προφίλ των οικοδεσποτών – φιλοξενουμένων προκειμένου να διερευνηθεί τόσο η καταλληλότητα όσο και οι συνήθειες και των δυο προκειμένου να μπορούν να «ταιριάξουν».

Μάλιστα, μέλη της υπηρεσίας, πρόκειται να επισκεφθούν τους υποψήφιους οικοδεσπότες, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι όντως υπάρχουν, τόσο η δυνατότητα όσο και οι κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που τίθενται για τους οικοδεσπότες, είναι απαραίτητη η προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου, αλλά και καταλληλότητα του χώρου τους.

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για τους φιλοξενούμενους, αρκεί να είναι ενεργοί φοιτητές και να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Εξάλλου, η φιλοξενία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τερματιστεί, όταν δεν τηρείται η συμφωνία των δυο πλευρών, ενώ υπάρχει τηλεφωνική γραμμή άμεσης ανταπόκρισης στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι φοιτητές όσο και οι οικοδεσπότες σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.

Φοιτητικές παρατάξεις σε ρόλο… κτηματομεσίτη – «Λύση υπό τις περιστάσεις»

Ρόλο… κτηματομεσίτη λαμβάνουν για άλλη μια χρονιά στο ΤΕΠΑΚ οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στην εξεύρεση στέγης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Λεμεσού τα πράγματα δυσκολεύουν κατά πολύ, αφού η ζήτηση διαμερισμάτων ξεπερνά κατά πολύ την διαθεσιμότητα, αλλά και τις απαγορευτικές τιμές. Το έργο όμως δυσχεραίνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον τα λιγοστά διαθέσιμα διαμερίσματα αγγίζουν εξωφρενικές τιμές με τα studio να αρχίζουν από 600-650 ευρώ, τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου να αγγίζουν τα 800 ευρώ και τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων να φτάνουν τα 1200 ευρώ.

Μιλώντας στο philenews o υπεύθυνος της Πρωτοπορίας ΤΕΠΑΚ, επεσήμανε ότι το πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτει υπηρεσία στέγασης (housing) όπως αντίστοιχα υπάρχει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παλαιότερα, είπε, υπήρχε ένα δίκτυο όπου ιδιοκτήτες πρόσφεραν διαθέσιμα διαμερίσματα. Πλέον δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Το ΤΕΠΑΚ μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεύρει τους τρόπους να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στέγασης, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα στέγαση ή έστω ένα προσιτό ενοίκιο στο Κέντρο της Λεμεσού.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών από οικογένειες της Κύπρου, ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η υφιστάμενη κουλτούρα της Κύπρου είναι σε θέση να δεχθεί μια τέτοια ενέργεια. Δεν χαιρετίζει την ενέργεια, ωστόσο την θεωρεί μία λύση υπό τις σημερινές περιστάσεις, ειδικότερα για τους φοιτητές με χαμηλά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υψηλές τιμές ενοικίων στην αγορά της Λεμεσού.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Βίκτωρ Χριστοφίδης, καυτηρίασε έντονα την κατάσταση που επικρατεί στην Λεμεσό με τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης με προσιτό ενοίκιο για τους φοιτητές, τονίζοντας ότι πολλοί φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός Λεμεσού αντί στο ΤΕΠΑΚ, λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής της πόλης.

Τονίζει δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση, ρυθμίζοντας με πλαφόν τις τιμές των ενοικίων. Με πρόταση της Προοδευτικής, είπε, θεσπίστηκε η καταβολή 150 ευρώ σε φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια αλλά παραμένουν εκτός εστιών λόγω της μη διαθεσιμότητας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τους υποψήφιους οικοδεσπότες, τον κόσμο της Λεμεσού, αλλά και τους φοιτητές που τυγχάνουν ανάγκης, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, κρίνοντας ότι δεδομένων των συνθηκών το ΤΕΠΑΚ πράττει για το καλό όλων.