Με άλλους 600 περίπου νέους φοιτητές θα ξεκινήσει η νέα χρονιά για τις έξι σχολές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου που εδρεύει στη Λεμεσό, με τους φοιτητές να βρίσκονται όμως σε δυσμενή θέση λόγω και του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει και αφορά τη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων αλλά και της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων.

Η εξεύρεση προσιτής στέγης στη Λεμεσό χαρακτηρίζεται δύσκολη, με τους νέους φοιτητές να καλούνται να ξεκινήσουν τις σπουδές τους με παραφουσκωμένο προϋπολογισμό ενώ την ίδια ώρα οι αυξήσεις που καταγράφονται στα καύσιμα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επιλογή της μετακίνησης για όσους είναι από άλλες επαρχίες.

Αυτό που καταγράφει ο «Φ» μέσα από το ρεπορτάζ του και αφορά τη στέγαση των φοιτητών, είναι ότι δεν υπάρχει οικονομικά βιώσιμη στέγη για όλους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο προϋπολογισμός τους έτους για έναν φοιτητή του ΤΕΠΑΚ από άλλη επαρχία, υπολογίζεται γύρω στις €12.000, την ίδια ώρα μάλιστα που τα δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι πολύ λιγότερα.

Μιλώντας στον «Φ», ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ, κ. Αντώνης Βρασίδα, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φοιτητές είναι η στέγασή τους στη Λεμεσό, η οποία πλέον είναι δυσεύρετη. Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο έχει μεριμνήσει να καλύψει μια μερίδα φοιτητών οι οποίοι εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες με βάση τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια της οικογένειάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι γονείς των νεοεισερχομένων φοιτητών καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη στέγαση των παιδιών τους, με τις τιμές ενοικίων να διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες. Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες δεν δίνει περιθώρια επιλογών καθώς τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί και πλέον είναι δυσεύρετα ειδικά στο κέντρο της πόλης.

600 νέοι φοιτητές στο ΤΕΠΑΚ για τη χρονιά 2022 – 2023

«Ο επίσημος αριθμός εισακτέων φοιτητών αγγίζει τους 550 ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό υπεράριθμων θεσμών που διατίθενται σε άτομα που εμπίπτουν σε Ειδικές Κατηγορίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΠΑΚ, για τη νέα χρονιά αναμένεται να φοιτήσουν 600 περίπου νεοεισερχόμενοι φοιτητές που εξασφάλισαν (ή θα εξασφαλίσουν) θέση σε μια από τις 6 σχολές που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρασίδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που εξασφάλισαν θέση και δεν διαμένουν στη Λεμεσό, είναι το θέμα της στέγασης. «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας και κατανέμουμε στους φοιτητές μας συνολικά 288 κλίνες εκ των οποίων όμως μια μερίδα έχει ήδη κατανεμηθεί σε υφιστάμενους φοιτητές». Πρόσθεσε πως οι φοιτητές οι οποίοι εξασφάλισαν θέση μέσω της αρχικής κατανομής θέσεων που ανακοίνωσε το ΥΠΠΑΝ έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους ενώ όσοι θα εξασφαλίσουν θέση στη συνέχεια μέσω της διαδικασίας των Κενών Θέσεων (Β’ Κατανομής) και της διαδικασίας των Ειδικών Κατηγοριών, θα έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν για μια κλίνη στη βάση και πάλι κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

«Οι φοιτητές που είναι στην πιο δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση εξασφαλίζουν κατά προτεραιότητα θέση στις εστίες. Σίγουρα όμως δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει». Υποστήριξε ακόμη πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς η αμέσως επόμενη επιλογή για στέγη είναι διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια από το μηναίο ενοίκιο που καταβάλλει ένας φοιτητής που διαμένει σε εστία.

Όπως εξήγησε, το ενοίκιο για ένα στούντιο στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής (με την οποία συνεργάζεται το ΤΕΠΑΚ) ανέρχεται στα €250, ενώ την ίδια ώρα ένας φοιτητής που θα αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα για ενοικίαση ενός στούντιο, το ενοίκιο ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στα €600. «Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα και μια μεγάλη οικονομική διαφορά από την επιλογή μιας κλίνης στις εστίες και την επιλογή ενοικίασης στον ιδιωτικό τομέα».

Επίδομα ενοικίου σε 100 περίπου φοιτητές

Λόγω και της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα αυξημένα ενοίκια και τη διαθεσιμότητα, το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ έλαβε την απόφαση να στηρίξει οικονομικά περίπου 100 φοιτητές, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους, μέσω του επιδόματος ενοικίου έτσι ώστε να δοθεί μια μικρή ανάσα και μια διευκόλυνση προς τις οικογένειές τους σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης. Το επίδομα θα λάβουν οι αμέσως επόμενοι (μετά από αυτούς που θα εξασφαλίσουν θέση στις εστίες) σε ανάγκη φοιτητές (υφιστάμενοι και νεοεισερχόμενοι).

«Ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα μέρος του ενοικίου σε έναν φοιτητή που θα βρει μια στέγη. Υπολογίζουμε πως για φέτος θα προκύψουν ως δικαιούχοι για επίδομα ενοικίου περίπου 30-35 νεοεισερχόμενοι φοιτητές ενώ ο συνολικός αριθμός που θα επωφεληθούν από το επίδομα ενοικίου θα είναι λίγο μεγαλύτερος από 100».

Ερωτηθείς για το κόστος της φοιτητικής ζωής και διαβίωσης στην πόλη της Λεμεσού, ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας, υποστήριξε ότι το κόστος της φοιτητικής ζωής είναι αρκετά υψηλό λόγω κυρίως της στέγασης, σημειώνοντας πως σύμφωνα και με τα στοιχεία που υπάρχουν, η Λεμεσός θεωρείται ως η πιο ακριβή πόλη σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου.

Το ΤΕΠΑΚ αλλά και η Επιτροπή Κατανομής Φοιτητικών Εστιών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου όπως σημειώνει, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με διάφορους τοπικούς φορείς της πόλης αλλά και με την τοπική κοινωνία της Λεμεσού έτσι ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το θέμα προσιτής στέγασης για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Βρασίδα τόνισε πως η λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και αφορά τη στέγαση των φοιτητών θα επέλθει όταν ολοκληρωθούν οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. 

Ζητούν Εθνική Στρατηγική για τους φοιτητές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορίας του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Καρσεράς, ανέφερε στον «Φ», πως λόγω της πανδημίας και των εξ αποστάσεων μαθημάτων αρκετοί φοιτητές επέλεξαν να αφήσουν τα διαμερίσματά τους, κυρίως αυτά που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, λόγω κόστους. Όπως είπε, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να δώσουν αυτά τα διαμερίσματα σε άλλους ενοικιαστές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα για φοιτητές πλησίον του ΤΕΠΑΚ.

«Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξουν διαθέσιμα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης για τους φοιτητές το επόμενο διάστημα». Σημείωσε ακόμη πως παρατηρείται αισχροκέρδεια καθώς οι τιμές των ενοικίων για ένα διαμέρισμα που ενοικίαζε ένας φοιτητής πριν ένα χρόνο στο κέντρο, κυμαίνονται από τα €100 μέχρι τα €200».

Οι φοιτητές ζητούν όπως δημιουργηθεί μια Εθνική Στρατηγική για το θέμα στέγασης και ενοικιάσεις με τους ιδιοκτήτες υποστατικών έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα για τους ίδιους σε υποφερτές τιμές και σε κοντινές αποστάσεις από το Πανεπιστήμιο.

Επισήμανε ακόμη πως βρίσκονται σε διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο ούτως ώστε το επίδομα ενοικίου να δίνεται ολόχρονα και όχι μόνο τους 10 μήνες του χρόνου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δώστε άμεσα λύσεις

Άμεσα και τάχιστα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και να δοθούν ανάσες τόσο για τις οικογένειες των φοιτητών μας αλλά και για τους πολίτες της Λεμεσού που δεν έχουν μια προσιτή στέγη για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, η υπάρχουσα κατάσταση με τα τσουχτερά ενοίκια, έχει ξεφύγει. Αν θέλουμε τους νέους μας να επιλέγουν το ΤΕΠΑΚ, δώστε άμεσες λύσεις, αλλιώς μέχρι το 2026 όπου θα λειτουργήσουν οι εστίες του Πανεπιστημίου, ενδεχομένως να τους ψάχνουμε με το καλαμάκι!