Όχι μόνο απέρριψε την πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος να παραστούν μαζί την ερχόμενη Δευτέρα σε άνοιγμα φωλιών χελώνων στη Λάρα, αλλά διευρύνει τον «πόλεμο» με το Υπουργείο και το κράτος γενικότερα η κοινότητα της Ίνειας. Με επιστολή που απέστειλε χθες στον Κώστα Καδή ο κοινοτάρχης Ίνειας, απορρίπτει την πρόταση ως «φιέστα» με προκαθορισμένη εκ των προτέρων διαδικασία ώστε οι φωλιές που θα ανοιχθούν να περιέχουν σίγουρα χελωνάκια και ανακοινώνει ότι πλέον το ζήτημα από πλευράς της κοινότητας τίθεται ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή με καταγγελίες για 40χρονο «φαγοπότι» στη Λάρα από συγκεκριμένα άτομα και τις οικογένειες τους.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, γνωστοποιεί με την επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο πρόεδρος του, συζήτησε την ανακοίνωση του κ. Καδή για την παρουσία του την ερχόμενη Δευτέρα στην παραλία της Λάρας και αποφάσισε να μην παραστεί ουδείς από την κοινότητα σε αυτή την «φιέστα» που κατά την έκφραση του οργανώνεται από το Τμήμα Αλιείας και τους γνωστούς εργολάβους του, ενώ απέφυγαν να το πράξουν άνευ προετοιμασίας τις περασμένες Κυριακές και στην παρουσία εκατοντάδων πολιτών-αυτοπτών μαρτύρων.

«Αντιθέτως, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας», τονίζεται στην επιστολή προς τον Κώστα Καδή, «αποφάσισε να καταγγείλει στον Γενικό Ελεγκτή το φαγοπότι που γίνεται τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένο εργολάβο, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια νέμεται την περιοχή, τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του.

Αποφάσισε επίσης να καταγγείλει στον Γενικό Ελεγκτή τις διαδικασίες εκχώρησης συμβολαίων για παροχή υπηρεσιών μόνο σε ένα μελετητή, ο οποίος παραδόξως ανέλαβε και εκτέλεσε όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται στην περιοχή. Καταγγέλλει ακόμη τις διαδικασίες εκχώρησης συμβολαίων σε συγκεκριμένο εργολάβο για την παρακολούθηση των χελώνων στην περιοχή της Λάρας, με όρους που «φωτογραφίζουν» τον ίδιο, επειδή προφανώς ο ίδιος τους ετοίμασε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κοινότητα Ίνειας, σύμφωνα με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου προσφεύγει πλέον και στα ευρωπαϊκά όργανα, καταγγέλλοντας το ιστορικό της δημιουργίας εκκολαπτηρίων χελώνας και την δημιουργία τεχνητών οικοτόπων στη Λάρα από συγκεκριμένα άτομα και οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε για ίδιον όφελος αυτών, με την ανοχή και απραξία του κυπριακού κράτους.

Ο κοινοτάρχης Ίνειας τονίζει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ότι αντί επικοινωνιακών κινήσεων θα πρέπει να εγκύψει έστω και την υστάτη, όπως αναφέρει, στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν οι ενέργειες αυτές στους κατοίκους Ίνειας οι οποίοι αναστατωμένοι παρακολουθούν την συνεχή αποξένωση από τις περιουσίες τους.

« Γνωρίζουν όμως οι κάτοικοι ποιοι τους οδήγησαν σε αυτή την κατάντια», τονίζεται στην επιστολή. « Και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ποτέ με το έκτρωμα που ετοιμάζεται, ούτε και με την ψευδή διάσταση που αποδίδεται στην έννοια «κοινότητες Ακάμα». Δημιουργήσατε τεχνητές πλειοψηφίες εντάσσοντας στην περιοχή του Ακάμα κοινότητες που δεν ανήκαν ποτέ διοικητικά στη χερσόνησο, ούτε και γειτνιάζουν με το δάσος του Ακάμα.

Οι κοινότητες του Ακάμα, κύριε Υπουργέ, είναι μόνο τρεις και αυτή που επηρεάζεται δυσμενώς εξ ολοκλήρου είναι η Ίνεια».

Καταλήγοντας η κοινότητα καλεί με την απάντηση της τον κ. Καδή να εξετάσει την ιδιαιτερότητα της περιοχής και να δώσει λύσεις όπως σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο κόλπος της Χρυσοχούς, όπου οι φωλιές των χελώνων είναι υπερδιπλάσιες, όπως υποστηρίζει, από την Λάρα, αλλά όπου επιτράπηκαν και τουριστικές αναπτύξεις και ανθρώπινη παρουσία.