Μια χωριστή συμφωνία του κατοχικού καθεστώτος με τα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά. Ο Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έσπρωξε εκ νέου το θέμα. 

Η τουρκική πλευρά γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να πετύχει απευθείας συμφωνία του κατοχικού καθεστώτος με τον ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Πλην όμως αυτό δεν την αποτρέπει από το να επιμένει και να επαναφέρει συνεχώς το θέμα σε συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Εξάλλου στη μακρά ιστορία του Κυπριακού υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η συνεχής επιμονή τους κατάφερε να διαφοροποιήσει τα δεδομένα υπέρ τους. 

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε όπως υπογραφεί χωριστή συμφωνία για τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε την πρόταση για υπογραφή της συμφωνίας για το «Καθεστώς των Δυνάμεων» που υπέβαλε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Και υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση είναι αναγκαιότητα και εξέφρασε την ελπίδα τα Ηνωμένα Έθνη να προσεγγίσουν θετικά το θέμα.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο Ερσίν Τατάρ ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική που έχει να κάνει με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να ανατρέψει κάθε απόφαση που είχε ληφθεί από το 1964 κα μετά. Αποφάσεις οι οποίες σχετίζονται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς. Γι’ αυτό και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων προσπαθεί να πλήξει οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι διεθνώς δεν είναι ίσες με εκείνες των Ελληνοκυπρίων και χαρακτήρισε το ψήφισμα 186 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964 ως «τον πρώτο και σημαντικότερο κρίκο μιας αλυσίδας λαθών» που διαπράχθηκαν στο Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί παράλληλα να ψαλιδίσει εκ προοιμίου και τις ελάχιστες πιθανότητες που μπορεί να έχει η νέα προσπάθεια που θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη μέσα από την αποστολή της Ρόσμαρι ΝτιΚάρλο (Rosemary DiCarlo). Από τις τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ είναι εμφανής η πρόθεση της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα προσπάθεια, φορτώνοντας την ευθύνη για την αποτυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ γνωστοποίησε την απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει προσεχώς στο νησί τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμηση της Ειρήνης. Υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς, αν δεν υπάρξει μια προσέγγιση «με αποδεχτή αντίληψη, σεβασμό σε νέα ανοίγματα και επίλυση του προβλήματος» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.  

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τη Ρόσμαρι ΝτιΚάρλο είχε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μέσα από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερτουγρούλογλου αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και μετέφερε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Έντονο παρασκήνιο από τον Ολγκούν 

Ο Ερσίν Τατάρ δυσφόρησε γιατί υπήρξε σύγκριση των δικών του επαφών με εκείνες του Προέδρου Αναστασιάδη και προσπάθησε να τα φορτώσει και πάλι στο θέμα του λεγόμενου «εμπάργκο», της απομόνωσης κ.λπ. Ωστόσο, από τουρκοκυπριακής πλευράς υπήρξε έντονο παρασκήνιο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με πρωταγωνιστή τον σύμβουλο του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ο Τατάρ δεν συνάντησε κανένα Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά ο Ολγκούν συναντήθηκε (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) με την αναπληρώτρια υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον. Ο Ολγκούν εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία της τουρκοκυπριακής πλευράς για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι θα προβούν σε βήματα ενάντια σε αυτή την απόφαση μαζί με τη «μητέρα-πατρίδα» Τουρκία. 

Επίσης, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζέιμς Καριούκι, από τον οποίο ζήτησε όπως το ΗΒ ως εγγυήτρια δύναμη και ως η χώρα που προετοιμάζει τα σχέδια ψηφίσματος για την Κύπρο (pen holder) να διατηρήσει μια ισορροπία στην προσέγγισή του προς τις δύο πλευρές.