Στην αντεπίθεση πέρασε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών, για τον τρόπο που διενήργησε την έρευνά του όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Με επιστολές του θέτει ευθέως θέμα παραβίασης της δίκαιης δίκης, ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του, πως κρίθηκε και καταδικάστηκε πριν ακουστεί τόσο από τους ποινικούς ανακριτές όσο και από τον Τύπο. Ο ιατροδικαστής στην επιστολή του την οποία απέστειλε μέσω της δικηγόρου του Αντριάνας Κλαΐδη, υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πως με την παράδοση του πορίσματος δικάστηκε και καταδικάστηκε τόσο από τους ποινικούς ανακριτές όσο και από τα ΜΜΕ και άλλους και πως έχει παραβιαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη. Μάλιστα διερωτάται πώς μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτόν του εφόσον ήδη έχει καταδικαστεί. 

Η επιστολή είχε ως παραλήπτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα με κοινοποίηση τον Αρχηγό Αστυνομίας. Είναι η πρώτη φορά που ο ιατροδικαστής ο οποίος είχε διενεργήσει την αυτοψία και μετά τη νεκροτομή στη σορό του Θανάση, λύνει τι σιωπή του και έστω και διά επιστολών, μιλά για τα όσα του αποδίδουν χωρίς να του έχει δοθεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ο ιατροδικαστής στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας θέτει και θέματα που αφορούν στην ασφάλειά του, εφόσον εκτέθηκε. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» δόθηκαν οδηγίες ώστε να γίνει από πλευράς Αστυνομίας αξιολόγηση κινδύνου. 

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια πιθανόν να καταφύγει ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ώστε να εξαναγκαστεί η Νομική Υπηρεσία να του παραδώσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών. Ο νομικός κ. Λουκής Λουκαΐδης δεν αποκλείεται να ζητήσει διάταγμα που να υποχρεώνει τον Γενικό Εισαγγελέα να του παραδώσει το πόρισμα όπως είναι και η απαίτηση της οικογένειας. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση στο γραφείο του τόσο τον κ. Λουκαΐδη όσο και την οικογένεια του αδικοχαμένου στρατιώτη, με σκοπό να τους ενημερώσει για το πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών. Στο πόρισμα, για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για εγκληματική ενέργεια πίσω από τον θάνατο του 26χρονου, για τον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν υποψίες και για τρία άτομα σε σχέση με τη διάπραξη του εγκλήματος. 

Η οικογένεια του Θανάση δεν αποδέχεται την ενημέρωση μόνο για το πόρισμα και ζητά αυτούσια την έκθεση των ποινικών ανακριτών με σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Το θέμα είναι ανοικτό και αναμένεται ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει ξεκαθάρισμα. 

Επίσης, περί το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τους λειτουργούς που ανέλαβαν να μελετήσουν το πόρισμα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Σίγουρα από το πόρισμα προκύπτουν ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, όπως η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού τριών αγνώστων που βρέθηκε στα ρούχα του Θανάση όταν εντοπίστηκε νεκρός και για τη συνέχιση των ανακρίσεων σε σχέση με τα πρόσωπα που κατονομάζονται ως ύποπτα. Θα πρέπει οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να αποφασίσουν κατά πόσον θα εμπλέξουν και την Αστυνομία στις νέες έρευνες ή θα ζητήσουν από τους ποινικούς ανακριτές να συνεχίσουν την ανάκριση με τη βοήθεια ανακριτών ή ειδικών. 

«Απαιτούμε να μας δοθεί το πόρισμα»

Με νέα ανάρτησή της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης η μητέρα του Θανάση, καταφέρεται στην άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να της παραδώσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών. «Ακούγοντας τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρεται στους λόγους τους οποίους δεν μας δίνουν το πόρισμα, καταλαβαίνω και τον λόγο που δεν αποδίδεται δικαιοσύνη σ’ αυτό τον τόπο. Κατακρατούν τα πορίσματα για τον εαυτό τους, τα μελετούν μόνο εκείνοι και χειρίζονται τις υποθέσεις όπως τους βολεύει χωρίς να δίνουν πληροφορίες στα επηρεασμένα θύματα. Απαιτούμε πάραυτα να δοθεί το πόρισμα και σε εμάς τους γονείς κύριοι. Θέλουμε να το μελετήσουμε και εμείς. Έχουμε όλο το δικαίωμα», αναφέρει.