Πλημμύρες και καταστροφές έφεραν τα πρωτοβρόχια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με σπίτια και επιχειρήσεις να μετρούν πληγές. Οι φθινοπωρινές συνθήκες, μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια λασπόνερων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ανεμοστρόβιλοι, πτώσεις δέντρων, ενώ ξέσπασαν και πυρκαγιές από κεραυνούς. Η θερμοκρασία κατέγραψε βουτιά έως και εννέα βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν σε αρκετές περιπτώσεις με επίκεντρο την Πάφο. Πάντως, τα φαινόμενα πρόκειται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η υπηρεσία δέχθηκε μέχρι το μεσημέρι γύρω στις 30 κλήσεις για την πόλη της Πάφου και τη Γεροσκήπου. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αφορούσαν πλημμυρισμένα υπόγεια και υποστατικά, πτώσεις δέντρων και επικίνδυνων αντικειμένων, άνοιγμα φρεατίων και σε μία περίπτωση ρυμούλκηση ακινητοποιημένου οχήματος. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε μηχανουργείο οχημάτων και συνεργείο ΜΟΤ, όπου υπέστησαν φθορές οχήματα και μηχανήματα. Σε άλλες τρεις περιπτώσεις υπήρξαν καταστροφές σε υπόγεια οικιών. Επιπρόσθετα, στην Πόλη Χρυσοχούς ξέσπασε μικρή πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα μετά από πτώση κεραυνού. Στην Κοινότητα Βουνί Λεμεσού χρειάστηκε μετακίνηση δέντρου μετά από ανεμοστρόβιλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κακοκαιρία: Εγκλωβισμός οχήματος, πτώση δέντρων

Ειδικότερα στην Πάφο, η ένταση των καιρικών φαινομένων προκάλεσε αρκετά προβλήματα και ζημιές από νωρίς χθες το πρωί. Δρόμοι και ανοιχτές εκτάσεις πλημμύρισαν, ενώ τα ορμητικά νερά κατέληξαν σε υποστατικά. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην πλατεία και την παρακείμενη κεντρική λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου της Γεροσκήπου, όπου νερά κατέληξαν σε επιχειρήσεις. Επίσης, στην περιοχή του μεγάλου εργοταξίου των λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη του δήμου Πάφου, όταν τεράστιες ποσότητες υδάτων κατέληξαν στο σημείο οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η περιοχή έμεινε ανοχύρωτη λόγω των έργων, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να προκαλέσουν μεγάλες φθορές.

Πάντως, οι συνθήκες φθινόπωρου θα επιμείνουν στη διάρκεια της εβδομάδας καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό επηρεάζει την περιοχή. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά από την Πέμπτη. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ανδρέας Χρυσάνθου, δεν αποκλείεται να χρειαστεί η έκδοση νέας κίτρινης προειδοποίησης για τα φαινόμενα που θα σημειωθούν. Σήμερα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε όλη την επικράτεια. Κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά θα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, έως και πέντε βαθμούς κάτω από τα κανονικά (στους 25 στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια, στους 16 στα ορεινά).

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός και αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα παράλια και στα ορεινά. Το φθινοπωρινό σκηνικό παραμένει και τις επόμενες ημέρες, με συννεφιά, μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η θερμοκρασία αν και σταδιακά θα σημειώσει μικρή άνοδο, εντούτοις θα συνεχίσει να κυμαίνεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Αλλαγή του καιρού αναμένεται μετά την Πέμπτη, όπου προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει το βαρομετρικό.

Παράλληλα νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, η προειδοποίηση αφορά μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν κατά διαστήματα την περιοχή, ενώ πιθανό να πέσει και χαλάζι.

Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 19:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες