Στα 16 χρόνια που βρισκόταν στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄, απέδειξε την έντονη του προσωπικότητα και τον δυναμικό του χαρακτήρα. Τόσο μέσα από τον λόγο του, όσο και μέσα από τις πράξεις κι ενέργειές του, οι οποίες ομολογουμένως αρκετά συχνά προκαλούσαν έντονες δημόσιες συζητήσεις. Από την ανάπτυξη της Εκκλησίας στον οικονομικό τομέα έως τις θρησκευτικές της αρμοδιότητες, ο Αρχιεπίσκοπος είχε πάντοτε λόγο και ρόλο. 

Μέσα στα πολλά, με τα οποία ασχολήθηκε, αναμφίβολα υπήρξαν και αποφάσεις αλλά κι έργα που χαρακτηρίστηκαν σταθμός στην πορεία της Εκκλησίας. Απ’ αυτά ξεχωρίζουν τρία, τα οποία προκάλεσαν συζητήσεις, τόσο ανάμεσα σε όσους συμφωνούσαν μαζί του, όσο και σε όσους διαφωνούσαν.

Το πρώτο είναι η ανέγερση του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, δίπλα από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Ένα από τα έργα – στόχους που διακαώς επιθυμούσε να υλοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος. Κάτι που το κατάφερε, αν και στην πορεία προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου υπήρξε σωρός αντιδράσεων, τόσο από πολίτες μεμονωμένα, όσο και από κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα. Κι αυτό διότι, της ολοκλήρωσης των εργασιών ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού προηγήθηκε η κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων, τα οποία βρίσκονταν στο χώρο των εργασιών.  

Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2021 ξέσπασε ένας απίστευτος πόλεμος μεταξύ Αρχιεπισκοπής και πολιτών/ οργανωμένων συνόλων για το θέμα, ενώ τριγμοί σημειώθηκαν κι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας. Διότι, αυτό έλαβε απόφαση ως αρμόδιο Σώμα να παραχωρήσει την άδεια για ανέγερση του ναού, με την προϋπόθεση όπως διατηρηθούν τα κτίσματα και να μην κατεδαφιστούν, λαμβάνοντας τη σχετική δέσμευση. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου 2021. 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων και της πρώτης θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην ομιλία του ανέφερε πως αυτό το έργο ήταν όνειρο ζωής και πως για πολλά χρόνια είχε προσπαθήσει αρκετά για να πείσει τον προκάτοχό του ότι ο Καθεδρικός Ναός έπρεπε να χτιστεί κοντά στην Αρχιεπισκοπή και όχι οπουδήποτε αλλού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η διαδικασία για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου

Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία κι ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος κι εκσυγχρονίστηκε. Ο Καταστατικός Χάρτης ήταν σε ισχύ από το 1914 και ο νέος άλλαζε κυρίως το εκλογικό σύστημα. Αλλαγές επήλθαν και στα σύνορα των μητροπόλεων, ενώ δημιουργήθηκε πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος μπορούσε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο. Επίσης, αλλαγές επήλθαν και στις διαδικασίες για έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου.

Επιπρόσθετα, προωθήθηκε η διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από 800 χρόνια παλαιών επισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θάνατος Αρχιεπισκόπου: Οι 10 αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Ο τρίτος στόχος που είχε θέσει ο εκλιπών και ο οποίος πήρε σάρκα και οστά το 2015 είναι η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Χρυσόστομος ο Β΄ κατάφερε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.