Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές δικαίωμα συμμετοχής  έχουν όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι οι οποίοι διαμένουν πέραν του ενός έτους στην Κύπρο, ανέφερε στον ACTIVE ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος.

Για την ανάδειξη του Τριπροσώπου είπε, ο λαός, άνδρες, γυναίκες και κληρικοί, θα κληθούν  με την ψήφο τους να το καθορίσουν. Ο Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί από το τριπρόσωπο και θα το επιλέξουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Οι πολίτες μόνο μία φορά θα μεταβούν στις κάλπες.

«Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να εκλέξει τον πρώτο που θα είναι στο τριπρόσωπο με τις περισσότερες ψήφους, τον δεύτερο ή ακόμη και τον  τρίτο σε ψήφους. Από εκεί και έπειτα στη Σύνοδο που θα τεθούν τα τρία ονόματα, ο Αρχιεπίσκοπος για να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία»

Οι Ιεράρχες Συνοδικοί είναι 16 εξηγεί ο Αριστείδης Βικέτος, άρα θα πρέπει ο υποψήφιος να συγκεντρώσει 9 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί αυτό συμπληρώνει,  τότε αφαιρείται από το τριπρόσωπο ο τελευταίος σε ψήφους και επαναλαμβάνεται η διαδικασία ψηφοφορίας για τους δύο. Στην περίπτωση ισοψηφίας, τότε Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί με κλήρο.

Οι συσχετισμοί

Αναλύοντας τους συσχετισμούς, ο Αριστείδης Βικέτος αναφέρει: «Υπάρχει μία ομάδα γύρω από το Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος στη Σύνοδο έχει τη δική του ψήφο και τις ψήφους των επισκόπων Αμαθούντος Νεαπόλεως και Λήδρας.  Ακολούθως είναι ο υποψήφιος Μητροπολίτης  Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, ο οποίος διαθέτει τη δική του ψήφο και την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας. Το ερώτημα είναι αν θα μπει στο τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή τη δική του ψήφο, θα βρεθούν να τον στηρίξουν άλλοι; Οι εννέα ιεράρχες που στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, είναι ζητούμενο αν θα στηρίξουν τον Πάφου, τον Κωσταντίας ή ακόμη και τον επίσκοπο Καρπασίας, ο οποίος ενδέχεται να περάσει στο τριπρόσωπο».

Active Radio