Σε πλήρη κινητοποίηση, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Άμυνα. Δρόμοι, σπίτια, ξενοδοχεία πλημμύρισαν και οι κλήσεις για βοήθεια εκατοντάδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το απόγευμα χθες καταγράφηκε και πυκνή τροχαία κίνηση προς το Τρόοδος, με τους δρόμους να είναι ολισθηροί και την Αστυνομία να απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Οι μεγαλύτερες «πληγές» σημειώθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου ενώ και στις ψηλότερες περιοχές του νησιού οι βροχές, το χιόνι και το ψύχος προκάλεσαν μικροπροβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο. 

Σε ό,τι αφορά την επαρχία Λάρνακας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλήγηκαν ιδιαίτερα οι περιοχές Κιτίου, Δρομολαξιάς και Μενεού. Στο οδικό δίκτυο, λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού στο οδόστρωμα είχε κλείσει για κάποιες ώρες μέρος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Μενεού, ο δρόμος κάτω από την ανισόπεδη διάβαση παρά το κέντρο Πανόριο στη Δρομολαξιά, καθώς και ο κυκλικός κόμβος του Αεροδρομίου Λάρνακας. 

Στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύπρο Ανδρονίκου, πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι ενώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «η ποσότητα βροχής ήταν τέτοια που οι οχετοί και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουν και να τα οδηγήσουν έξω από την κοινότητα». «Είχαμε τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης, οι οποίες δημιούργησαν αρκετά προβλήματα ειδικά σε αυτό το κεντρικό σημείο στην κοινότητα Μενεού», είπε ο κ. Ανδρονίκου και πρόσθεσε ότι «ο κεντρικός δρόμος της λεωφόρου Μακαρίου πλημμύρισε» αφού, «οι βροχοπτώσεις είχαν ξεκινήσει γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και συνεχίστηκαν μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής, αντιλαμβάνεστε τέτοιες ποσότητες βροχών δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί». Σε μια πρώτη αποτίμηση στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε ο κ. Ανδρονίκου ανέφερε πως «γύρω στα 3-4 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε κάποιο βαθμό. Συνήθως είναι σπίτια τα οποία είναι κάτω από το ύψος του δρόμου. Από αύριο θα καλέσουμε την Επαρχιακή Διοίκηση και τους λειτουργούς της να επισκεφθούν την περιοχή και να καταγράψουν τις οποιεσδήποτε ζημιές έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι ούτως ώστε να αποζημιωθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 250 κλήσεις σε Πυροσβεστική λόγω κακοκαιρίας

 

Στην επαρχία Λάρνακας  η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις. Σε μια περίπτωση τα μέλη Υπηρεσίας προχώρησαν σε αποπαγίδευση ηλικιωμένης η οποία είχε εγκλωβιστεί στην οικία της, ενώ οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν άντληση νερού από οικίες και αυλές, από υποστατικά και υπόγεια, άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων, ρυμουλκήσεις οχημάτων, αποπαγιδεύσεις οδηγών, και μετακίνηση δέντρων που εκριζώθηκαν από δυνατούς άνεμους.

Στην Αμμόχωστο, σύμφωνα με την Αστυνομία,  σε δύο σημεία του δρόμου Πρωταρα – Κάβο Γκρέκο υπάρχει καθίζηση εδάφους και τα σημεία αυτά έχουν σηματοδοτηθεί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 122 επεισόδια τα οποία αφορούσαν άντληση νερού από υπόγεια ξενοδοχείων, άνοιγμα οχετών ομβρίων, διάσωση ζωής, ρυμούλκηση οχημάτων και άντληση νερού από υπόγεια σπιτιών. 

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου εργάστηκαν χθες τέσσερα συνεργεία τα οποία στελεχώναν 19 Πυροσβέστες. Συνεργείο στην περιοχή με 10 άτομα έστειλε και η Πολιτική Άμυνα.  

Βροχές έπεσαν χθες σε ολόκληρο το νησί ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέα κίτρινη προειδοποίηση με ισχύ μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί και η Αστυνομία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξέδιδε ανακοινώσεις ενημερώνοντας το κοινό για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο.  

Βροχές και χιόνια προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία και για σήμερα ενώ πέραν από τα προβλήματα που προκάλεσαν, οι βροχές οδήγησαν και στην υπερχείλιση του πρώτου φράγματος για τη φετινή χρονιά. Εντυπωσιακές οι εικόνες από την υπερχείλιση του φράγματος της Κλήρου το οποίο κατατάσσεται βεβαίως στα μικρά φράγματα της Κύπρου και είναι ένα από τα πρώτα που κάθε χρόνο υπερχειλίζουν. 

 

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες