Στην αποδοχή του αιτήματος για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Μιχάλης Παπαθανασίου. Μετά από 35 ημέρες σε κρατητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «Οδύσσεια» του 48χρονου Κούρδου συνεχίζεται καθώς ο Επαρχιακός Δικαστής εκτέλεσε το ένταλμα για έκδοσή του προς υπηρεσία των γερμανικών διωκτικών αρχών.

Η υπεράσπιση του Κενάν Αγιάς, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος ως πολιτικός πρόσφυγας από το 2011, προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση του Αγιάς θα εκτελεστεί σε δέκα μέρες, ενώ αναφέρεται σε παράδοση υπό όρους και έκτιση ποινής στην Κύπρο, εφόσον επιβληθεί στη Γερμανία. Έφεση στην απόφαση θα κατατεθεί το επομενο τριήμερο από τον συνήγορο υπεράσπισης του Αγιάς, Ευστάθιο Ευσταθίου. Η υπεράσπιση, διεξήγαγε έναν μεγάλο αγώνα για να πείσει τον Επαρχιακό Δικαστή ότι ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας δεν συμμετείχε σε αξιόποινη πράξη που να δικαιολογεί την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πλέον, ο Κενάν Αγιάς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξευτελιστικής μεταχείρισης από τις γερμανικές διωκτικές αρχές, με «τεκμήρια» τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις, τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια και την απόφαση του γερμανικού Υπουργείο Δικαιοσύνης για εξυπηρέτηση των τουρκικών φιρμανίων σχετικά με τη σύλληψη Κούρδων και Κούρδισσων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.