Τέρμα στην επιλεκτική εξυπηρέτηση ασθενών και στην απόρριψη όσων περιστατικών κρίνονται ως οικονομικά ασύμφορα από τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας άρχισε ήδη την καταγραφή δεδομένων από το λογισμικό και με την εφαρμογή των νέων συμβολαίων, εντός των επόμενων μηνών, από τα νοσηλευτήρια του συστήματος, στις αποζημιώσεις θα προσμετρούν τόσο η ηλικία των ασθενών, όσο και η περιπλοκότητα των περιστατικών που εξυπηρετεί το κάθε νοσοκομείο. Η καταγραφή των δεδομένων για σκοπούς προετοιμασίας από πλευράς του ΟΑΥ άρχισε από την περασμένη εβδομάδα και θα είναι διαρκής, ενώ για το ύψος της αποζημίωσης των νοσοκομείων, θα λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπόψη τέσσερις σχετικές παράμετροι. 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ, «σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που διεξάγονται για την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει τους παροχείς ότι από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των πιο κάτω στοιχείων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο σύστημα πληροφορικής ανά νοσηλευτήριο: 

>> Μέση ηλικία ασθενών.

>> Ποσοστό ασθενών με πάνω από πέντε συννοσηρότητες.

>> Ποσοστό ασθενών άνω των 80 ετών.

>> Ποσοστό παθολογικών περιστατικών. 

Τα εν λόγω στοιχεία, όπως αναφέρει ο ΟΑΥ, «αποτελούν τη βάση της αξιολόγησης των νοσηλευτηρίων αναφορικά με το ποιοτικό κριτήριο “προφίλ ασθενών και μείγμα περιστατικών” που θα εφαρμοστεί από τον οργανισμό εντός του επόμενου προσεχούς διαστήματος και το οποίο θα σχετίζεται με την αποζημίωση των νοσηλευτηρίων που παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας στο ΓεΣΥ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έσβησε 12μηνο βρέφος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «γενικότερα, ο στόχος του ΟΑΥ είναι να προχωρήσει σε κινήσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ υπηρεσίες. Προ μερικών εβδομάδων είχαμε θέσει σε εφαρμογή το ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου οι δικαιούχοι που λαμβάνουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας από τα νοσοκομεία του συστήματος θα αξιολογούν αυτά τα νοσηλευτήρια. Τώρα, προχωρήσαμε σε μια ακόμα κίνηση η οποία επίσης γίνεται στο πλαίσιο του νέου τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομείων και στην ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στον υπολογισμό της αμοιβής». 

Τα δεδομένα τα οποία καταγράφονται, «θα μας βοηθήσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πάροχοι μας εντός του συστήματος. Δηλαδή, με τις τέσσερις αυτές παραμέτρους θα δούμε, πόσους ηλικιωμένους εξυπηρετούν, πόσους υπερήλικες. Εξυπηρετούν περίπλοκα περιστατικά, ασθενείς με συννοσηρότητες των οποίων η νοσηλεία ενδεχομένως να είναι παρατεταμένη;». Όλα αυτά, άλλωστε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι ζητήματα που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μπορεί να μην έχουμε αποδείξεις ότι κάποιοι πάροχοι πιθανόν να αποφεύγουν να εξυπηρετούν ηλικιωμένους και παθολογικά περιστατικά, αλλά θεωρώ ότι αυτό σε κάποιο βαθμό και σε ό,τι αφορά κάποια νοσοκομεία ενδεχομένως να γίνεται».  

«Με τα τέσσερα κριτήρια που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης, θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποια φαινόμενα τα οποία σήμερα παρατηρούνται και θα ξέρουμε με δεδομένα πλέον εάν όντως κάποιοι από τους παρόχους αποφεύγουν συγκεκριμένα περιστατικά. Όσοι παρουσιάζουν ψηλά ποσοστά εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, υπερηλίκων, παθολογικών ή περίπλοκων περιστατικών θα έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν και την αποζημίωση τους από τον οργανισμό».

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές καταγγελίες πολιτών οι οποίοι ανέφεραν είτε δημόσια είτε μέσω του Παρατηρητηρίου Ασθενών της ΟΣΑΚ ή του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας ότι νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ προφασιζόμενα έλλειψη κλινών, αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, που αποτελούσαν παθολογικά περιστατικά. 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εφαρμογής του νέου τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «έγινε η τελική επεξεργασία των δεδομένων μας, την έχουμε ολοκληρώσει και τώρα θα πάρουμε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού και θα στείλουμε το τελικό μας κείμενο στα νοσηλευτήρια του συστήματος και στους συνδέσμους που εκπροσωπούν κάποια από αυτά. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, σε συνεργασία πάντα με τα νοσηλευτήρια, θα οριστεί και ο χρόνος κατά τον οποίο θα αρχίσει επίσημα η εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης και του υπολογισμού στις αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων και των ποιοτικών κριτηρίων που έχουν οριστεί». 

Αναφέρεται ότι πέραν του ερωτηματολογίου αξιολόγησης από τους ασθενείς και των κριτηρίων που αφορούν την περίθαλψη ηλικιωμένων και παθολογικών περιστατικών, στα ποιοτικά κριτήρια που ενέταξε ο ΟΑΥ στον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει το κάθε νοσηλευτήριο, ο αριθμός των κλινών που διαθέτει, το κατά πόσον το νοσηλευτήριο είναι διαπιστευμένο, το κατά πόσον διαθέτει επιτροπή φαρμάκων και λοιμώξεων κ.ά.