Οι προηγούμενες κορυφώσεις της πανδημίας ωχριούν μπροστά σε αυτό που συνέβη μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στηλίτευσε το γεγονός πως έχουν καταγραφεί μισό εκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, γεγονός παραπάνω κι από τραγικό. «Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η Όμικρον είναι πιο καλοήθης, παραμερίζεται το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου εντοπίστηκε», τόνισε ο Άμπντι Μαχάμουντ, αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Άμπντι Μαχάμουντ, έχουν καταγραφεί 130 εκατομμύρια μολύνσεις και 500.000 θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα αφότου χαρακτηρίστηκε παραλλαγή ανησυχίας η Όμικρον, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2021. Η παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2 έκτοτε ξεπέρασε ταχύτατα τη Δέλτα και έχει γίνει πλέον κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική, έστω κι αν μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι διαταραχές παρουσιάζουν ένα χρόνο μετά όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον είναι απίστευτος, οι προηγούμενες κορυφώσεις ωχριούν, ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ότι οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλοί από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, σχολίασε άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, η Μαρία φαν Κέρκοβ. «Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση αυτής της πανδημίας. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της, όμως αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση της Όμικρον και αυτός ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε.

Την ίδια στιγμή ο διεθνής οργανισμός απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να καταβάλλουν επειγόντως 16 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία υπολείπονται ακόμη για την χρηματοδότηση του προγράμματός του για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Η επιστήμη μάς έδωσε τα εργαλεία για να αγωνιστούμε κατά της πανδημίας, αν αυτά μοιραστούν παγκοσμίως με αλληλέγγυο τρόπο, μπορούμε να δώσουμε τέλος φέτος στην παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία που προκαλεί η Covid-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Αν οι χώρες με υψηλά εισοδήματα καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί της χρηματοδότησης του μηχανισμού ACT-A, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ξεπεράσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού υπογράμμισε.