Συμφωνούν μεν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης με το προσχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θα δημιουργηθεί μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και της προστασίας τους έναντι οικονομικών υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες, ωστόσο τονίζουν την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο.

Σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση που έχει οργανώσει το Υπουργείο Οικονομικών και ήδη ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης προώθησε τις εισηγήσεις του επί του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτίζουν επιχειρηματολογία προς ΕΕ για ΦΠΑ στα ακίνητα

O γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Φορολογικών Θεμάτων του συνδέσμου, Σάββας Γεωργιάδης, δήλωσε στον «Φ» πως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θα συμβάλει στη διασφάλιση των συμφερόντων των αγοραστών. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που απαιτούνται, κατά τον σύνδεσμο, στο νομοσχέδιο, οι οποίες επικεντρώνονται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των αγοραστών, αλλά και την εφαρμογή των προτεινόμενων προνοιών σε περιπτώσεις πολλαπλών αναπτύξεων. «Πέραν, όμως, της επίλυσης των προβλημάτων στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που επηρεάζονται από την ύπαρξη υποθηκών, κρίνουμε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλάβει ρυθμίσεις για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας για το σύνολο των ακινήτων, ώστε να παύσει η ταλαιπωρία των αγοραστών, αλλά και να γίνει ανταγωνιστικότερη η αγορά της χώρας μας σε σχέση με τρίτα κράτη» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο σύνδεσμος συμφωνεί και με την πρόνοια με την οποία ο αγοραστής θα καταθέτει απευθείας στην τράπεζα, σε λογαριασμό του πωλητή, το ποσό που οφείλει για την αγορά του ακινήτου, με το οποίο όμως θα εξοφλείται το ποσό της υποθήκης που θα επιβαρύνει το ακίνητο. Δηλαδή, τα λεφτά του αγοραστή θα εξοφλούν παλαιότερα δάνεια του πωλητή στην τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρακτικής, όπως προνοείται στο νομοσχέδιο, καλύπτει μεμονωμένα ακίνητα, γι’ αυτό χρήζει βελτιώσεων για περιπτώσεις πολλαπλών αναπτύξεων. «Η ολοκληρωμένη πρότασή μας αναφέρεται και στην ανάγκη επιμερισμού της αξίας της υποθήκης από την αρχή ενός έργου, με τη συγκατάθεση της τράπεζας, ώστε ο αγοραστής ενός ακινήτου να γνωρίζει συγκεκριμένα το ποσό υποθήκης που αναλογεί στην ιδιοκτησία που σκοπεύει να αποκτήσει» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο όλα τα μέρη της αγοραπωλησίας μπορούν με διαφάνεια να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να αποφευχθούν τυχόν κακές πρακτικές που θα επηρεάσουν τους αγοραστές. Ικανοποιημένες με το προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι και οι τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν πως θα είναι διασφαλισμένες ότι μέσω των αγοραστών θα πάρουν τα χρήματα που θα δανείσουν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα με τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης τίτλου, καθώς θα απαλλάσσεται το ακίνητο από τα εμπράγματα βάρη, κάτι που θα συμβάλει την επιτάχυνση των διαδικασιών τιτλοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022.