Συνέντευξη Κυριάκος Βλάχος, Συνέταιρος, Υπηρεσίες Ναυτιλιακού Κλάδου, Deloitte

Στόχος μας είναι να  έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στις νέες εξελίξεις και πως αυτές θα επηρεάσουν τον ναυτιλιακό τομέα

Τι ρόλο διαδραματίζει γενικά η ναυτιλία στην κυπριακή οικονομία;

Η Κύπρος έχει αναμφίβολα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ελκυστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, με το νηολόγιο πλοίων της σήμερα να κατατάσσεται 10ο ανάμεσα στους διεθνείς στόλους. Το σύστημα φόρου χωρητικότητας της Κύπρου εγκρίθηκε πλήρως από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2010, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο προηγμένα και ευνοϊκότερα στην περιοχή.

Η συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στην οικονομία της χώρας είναι σημαντική. O κλάδος αποτελεί περίπου 7% του ΑΕΠ της χώρας. Περισσότερες από 200 ναυτιλιακές εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, απασχολώντας περίπου 9.000 άτομα στη στεριά και 60.000 ναυτικούς από όλο τον κόσμο.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να καταστήσει την Κύπρο ως ακόμη ισχυρότερο ναυτιλιακό κέντρο, με μεγαλύτερη επιρροή στις ναυτιλιακές πολιτικές σε παγκόσμια  κλίμακα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης σχέσεων με άλλες χώρες, με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που βασίζεται στην έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη κατάλληλων και αποδοτικών λύσεων στη διαχείριση του τομέα της κυβερνοασφάλειας, την ενθάρρυνση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και με την παροχή αποτελεσματικής και ευέλικτης εξυπηρέτησης πελατών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Κύπρος προσελκύσει μεγάλο αριθμό ναυτιλιακών εταιρειών και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για να προσελκύει ακόμα περισσότερες;

Η Κύπρος έχει πολλά οφέλη που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για τον ναυτιλιακό τομέα. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση και ως χώρα μέλος της ΕΕ, είναι σίγουρα σημαντικοί παράγοντες. Η Κύπρος είναι επίσης ένα εξελιγμένο επιχειρηματικό κέντρο με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χαμηλά κόστη λειτουργίας και ανταγωνιστικά κόστη εγγραφής πλοίων.

Συνδυάζοντας τα πιο πάνω με ένα πλήρως εγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης της χωρητικότητας από την ΕΕ που παρέχει  αρκετές απαλλαγές από τη φορολογία των εταιρειών, καθώς και άλλα φορολογικά οφέλη μέσω του εκτεταμένου δικτύου συνθηκών διπλής φορολογίας, και την πλήρη φοροαπαλλαγή των πληρωμάτων, η Κύπρος είναι ένα σημαντικά ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η Κύπρος θα πρέπει να έχει ως στόχο να οικοδομήσει μια κουλτούρα επιχειρηματικής ανθεκτικότητας, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την προώθηση και επιβράβευση της υιοθέτησης πράσινων πρωτοβουλιών από ναυτιλιακές εταιρείες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για υποστήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών;

Ο κλάδος αλλάζει συνεχώς, επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες του τομέα και  αναπτύσσοντας αρκετές σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στην Deloitte πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ναυτιλίας.

Στόχος μας είναι να  έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στις νέες εξελίξεις και πως αυτές θα επηρεάσουν τον ναυτιλιακό τομέα. Για την ομάδα μας είναι σημαντική η προώθηση βιώσιμων στρατηγικών και  διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα βοηθάμε τους πελάτες μας με μετρήσεις βιωσιμότητας, υποχρεώσεις αναφορών και χρηματοδότησης.

Η εκτενής υιοθέτηση της τεχνολογίας είναι επίσης επιτακτική για το βιώσιμο μέλλον του τομέα. Στην Deloitte παρέχουμε συστηματική ανάλυση δεδομένων και στατιστικών στοιχείων (Data Analytics) και άλλες έξυπνες εφαρμογές που επιτρέπουν στη Διοίκηση να αποκτήσει καλύτερες γνώσεις για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και να βρει καινοτόμους  τρόπους για την προώθηση της αποτελεσματικότητας σε ένα κλάδο που αλλάζει καθημερινά. 

Έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που συνδυάζει την τεχνογνωσία και καινοτομία των ανθρώπων μας από όλες τις υπηρεσίες. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στην ομάδα μας να προσφέρει μετρήσιμα και βιώσιμα αποτελέσματα, ώστε οι εταιρείες να επιτύχουν μετασχηματισμό και να ευδοκιμήσουν, με στόχο να ανοίξουμε το δρόμο προς μια ισχυρότερη οικονομία και ένα βιώσιμο κόσμο.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στον τομέα;

Η ομάδα μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τόσο σε τοπικούς όσο και διεθνείς ναυτιλιακούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών διασφάλισης, φορολογίας και  παροχής συμβουλών. Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και τους νέους κανονισμούς αποτελούν επιτακτική ανάγκη για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Στόχος μας είναι να παρέχουμε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις, όπως: 

  • Υπηρεσίες με επίκεντρο τη συστηματική ανάλυση δεδομένων και στατιστικών στοιχείων (Data Analytics) και άλλες έξυπνες εφαρμογές, που βοηθούν τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποκτήσουν τη διορατικότητα απαιτείται για την επίλυση σύνθετων προκλήσεων και ενισχύουν τη λήψη αποφάσεων.
  • ESG & Υπηρεσίες Βιωσιμότητας:  Η ομάδα μας συνεργάζεται με κυβερνήσεις και εταιρείες από όλους τους κλάδους για την ευθυγράμμιση στρατηγικής και διακυβέρνησης, έτσι ώστε η βιωσιμότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο του λειτουργικού μοντέλου. 
  • Υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού που επιταχύνουν την καινοτομία. Οι λύσεις αυτές  βελτιώνουν την αποδοτικότητα, ενεργοποιούν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση στο μέλλον θα είναι ψηφιακή.
  • Υποστηρίζουμε τις εταιρείες στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας που να αντιμετωπίζει τις κυβερνοεπιθέσεις για να γίνουν ισχυρότερες, ταχύτερες, πιο καινοτόμες και πιο ανθεκτικές.

Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη ναυτιλία;

Στην Deloitte συνεργαζόμαστε στενά με ηγέτες του κλάδου για την επιτάχυνση της θαλάσσιας απανθρακοποίησης και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ) έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των διεθνών εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία ανά μεταφορικό έργο κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030. Πρόσφατη μελέτη της Deloitte με γνωστή πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναδεικνύει διάφορες λύσεις για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως όσον αφορά:

  • τη δημιουργία ζήτησης από πελάτες για ναυτιλία που να περιλαμβάνει χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές ρύπων,
  • την παγκόσμια ευθυγράμμιση των κανονισμών,
  • την έρευνα και ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους,
  • την ανάπτυξη ελεγχόμενων πιλοτικών σχεδίων, και
  • συντονισμένες δεσμεύσεις από τον κλάδο.

Πιστεύουμε ότι το βιώσιμο μέλλον του ναυτιλιακού κλάδου είναι θέμα εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες εξελίξεις για την καλλιέργεια βιώσιμης νοοτροπίας.