Επέκταση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τον εργασιακό τομέα ανακοίνωση η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας την προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις.

Στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι με οδηγίες του ΠτΔ ολοκληρώθηκε κοινωνικό διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατέληξαν σε μέτρα για διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι τα σχέδια στήριξης της Οικονομίας που θα επεκταθούν

Η πρώτη πρόταση αφορά την επέκταση των μέτρων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό διασφαλίζει ότι θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι και  οι επιχειρήσεις θα πάρουν μια ανάσα σημείωσε η Υπουργός.

Το σχέδιο των τουριστικών μονάδων και ξενοδοχείων θα συνεχίσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου το 80% του 60% του μισθού του εργαζομένων. Με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μείωση των εργασιών μέχρι και 40%. Μετά την 1η Νοεμβρίου και μέχρι την 30 Μαρτίου δεν θα πρέπει να προβούν σε απολύσεις. Περιλαμβάνει όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου.

Όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό επιδότηση του 65% των εργαζομένων στο 60% του μισθού εφόσον υπάρχει μείωση των εργασιών μέχρι και 40%. Με τον όρο ότι δεν θα απολύσουν οποιονδήποτε εργαζόμενο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Θα πρέπει όμως να ενταχθούν στο σχέδιο πλήρους και μερικής αναστολής μέχρι το τέλος του Μάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Η δημοσιονομική πολιτική δεν θα είναι επεκτατική

Το 3ο σχέδιο  αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει επιδότηση του 50% των εργαζομένων στο 60% του μισθού τους. Μικρές επιχειρήσεις με 3 εργαζόμενους θα επιδοτούνται στο 100%. Όσες επιχειρήσεις είναι με διάταγμα του Υπουργείου Υγείας κλειστές θα επιδοτούνται στο 100% μέχρι 9 εργαζόμενους και 90% για μεγαλύτερες εταιρίες.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων που έχουν αποφασιστεί σήμερα είναι από την αρχή ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με δαπάνη πέραν των 14 εκατ. ευρώ. Θα καταρτηθούν ειδικά σχέδια εργαζομένων, έτσι ώστε μία εβδομάδα τον μήνα να καταρτίζονται οι εργαζόμενοι σε θέματα τεχνολογίας και υγείας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα του μισθολογικού κόστους να μειώνεται κατά 25%. Στόχος η ένταξη 1.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις

Θα εφαρμοστεί και δεύτερο σχέδιο κατάρτισης από την ΑΝΑΔ για εργαζόμενους που εργάζονταν μέχρι και πέρσι στον ξενοδοχειακό τομέα, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη δέσμη των σχεδίων και μέτρων είναι η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων. Θα ανακοινώσουμε και θα υλοποιήσουμε σχέδια για παροχή κινήτρων και εργοδότηση ανέργων. Καλύπτοντας το 75% των μισθών.

Η πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου. Βάσει αυτού με δαπάνη 35 εκάτ. Θα παρουσιαστούν σχέδια με παροχή κινήτρων εργοδότησης ανέργων με όφελος μέχρι 75% για μία επιχείρηση που θα προσλάβει ανέργους.

Ένα σχέδιο παροχής κινήτρων για την απασχόληση νέων μέχρι 29 ετών το οποίο θα είναι με εκτιμώμενο κόστος 10 εκάτ. Επιπρόσθετα ένα νέο σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 4 εκάτ που πάλι αφορά νέους έως 29 ετών το οποίο θα συνδυάζει και κατάρτιση και απασχόληση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ: Σε Ειδικό Σχέδιο και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι

Αυτά αφορούν τη δεύτερη δέσμη μέτρων που αφορούν ανέργους.

“Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι μας απασχολούν τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να προστατευθούν από οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις. Εκτός των υφιστάμενων προϋποθέσεων θα πρέπει οποιαδήποτε επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα να ακολουθήσει τη νομοθεσία και τα συμφωνηθέντα. Οφείλει να αποταθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου για να βοηθήσουμε. Αν δεν το πράξει εκτός από τον αποκλεισμό της από τα σχέδια θα ληφθούν επιπλέον μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας. Οποιαδήποτε επιχείρηση λαμβάνει μονομερής αποφάσεις και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα, θέλω να τονίσω ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα” τόνισε η Υπουργός.

Η συνολική δαπάνη για τα νέα σχέδια θα υπερβεί τα 106 εκατ. ευρώ.