To Top
12:28 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θολό το τοπίο για τα κίνητρα των γιατρών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Θολό το τοπίο για τα κίνητρα των γιατρών
  02 Νοεμβρίου 2019, 11:47 πμ  

Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα κίνητρα που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προτίθεται να παραχωρήσει στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Οι συντεχνίες, όπως πληροφορούμαστε, δεν αποδέχονται την οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ, η οποία προνοεί παραχώρηση του 13% των εσόδων του Οργανισμού από τον ΟΑΥ, στους γιατρούς, και επιμένουν σε ποσοστό της τάξης του 20%. Την ίδια ώρα, οι γιατροί απορρίπτουν την πρόταση του ΟΚΥπΥ για συζήτηση των κινήτρων που θα αφορούν τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ σε κατοπινό στάδιο και επιμένουν ότι και οι δύο φάσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν μαζί.

Επιπρόσθετα, κάποιες διαφωνίες φαίνεται να καταγράφονται και μεταξύ των συντεχνιών αφού η ΠΑΣΥΚΙ φέρεται να επιμένει σε «οριζόντια» κίνητρα ενώ οι υπόλοιπες δύο συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ παρουσιάζονται πιο διαλλακτικές. 

Επί της ουσίας, ο ΟΚΥπΥ όπως αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε ενώπιον των συντεχνιών ξεκαθαρίζει ότι «η αφετηρία (για τον καθορισμό των κινήτρων) θα είναι τα έσοδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας από ειδικούς γιατρούς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Μαζική ένταξη γιατρών ανατρέπει την αρνητική εικόνα

Σε αυτή τη βάση προτείνεται: 

- Για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων θα παραχωρείται ποσό ίσο με το 20% επί των συνολικών εσόδων από τις συγκεκριμένες πράξεις, εντός κανονικού ωραρίου. 

- Για τις υπόλοιπες, άλλες ιατρικές διεργασίες θα παραχωρείται ποσό ίσο με το 8% επί των συνολικών εσόδων από τις πράξεις που έγιναν εντός κανονικού ωραρίου. 

Για τα δύο αυτά σημεία, το ποσό που αναλογεί θα κατανέμεται: 

- 60% του ποσού εξίσου στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

- Στην κατανομή συμμετέχουν μόνο γιατροί που υπέβαλαν έστω και μια χρέωση στον ΟΑΥ κατά τον μήνα που έληξε. 

«Το υπόλοιπο 40% θα αποδίδεται σε κάθε κλινική ανάλογα με τα έσοδα που πραγματοποίησε. Για την κατανομή στους γιατρούς της κάθε κλινικής θα εφαρμόζεται δέσμη κριτηρίων, η οποία θα περιλαμβάνει το κλινικό έργο συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τον ΟΑΥ, συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία της κλινικής κ.λπ.». 

Σταδιακά, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, «θα αναπτυχθούν και θα υιοθετηθούν κριτήρια ποιότητας και εξυπηρέτησης ασθενών. Αυτά, θα συζητηθούν, θα αποφασισθούν εκ των προτέρων και θα κοινοποιηθούν στο προσωπικό». 

Η κατανομή των χρημάτων σε κάθε κλινική, όπως αναφέρει στην πρόταση του ο Οργανισμός, «θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον διευθυντή της κλινικής, τον επιστημονικό διευθυντή της Διεύθυνσης και το Γενικό (Εκτελεστικό) διευθυντή της Διεύθυνσης». Οι συντεχνίες απέρριψαν την πρόταση αυτή υποστηρίζοντας ότι η σύσταση της επιτροπής προϋποθέτει χρονοβόρες διαδικασίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρένο στις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

Σε ό,τι αφορά τα πιλοτικά προγράμματα (υπερωριακή απασχόληση για την αντιμετώπιση των λιστών αναμονής), ο ΟΚΥπΥ αναφέρει στην πρόταση του ότι «οι υφιστάμενες εγκρίσεις θα συνεχίσουν μέχρι τη λήξη τους δηλαδή μέχρι 31 Ιανουαρίου 2020. Μετά την 31η Ιανουαρίου για τις χειρουργικές επεμβάσεις θα εγκριθεί αναθεωρημένο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα ισχύσει μέχρι 31η Μαΐου 2020». Για το ζήτημα αυτό, οι συντεχνίες εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης των πιλοτικών προγραμμάτων και μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο. 

«Το παρόν σχέδιο θα λήξει τις 31 Μαΐου 2020. Η λειτουργία του θα αξιολογηθεί και θα συμφωνηθεί η συνέχιση του που θα καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας», καταλήγει στην πρόταση του ο ΟΚΥπΥ. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προτείνει παράλληλα και την εφαρμογή συστήματος κινήτρων τα οποία θα παραχωρούνται στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΚΥπΥ: «Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 θα αναπτυχθεί σύστημα οικονομικών παροχών ανά κλινική και μετά την επίτευξη των στόχων θα παραχωρούνται αυξημένα οικονομικά κίνητρα». 

Ταυτόχρονα, «θα γίνουν διαβουλεύσεις για να συμφωνηθεί και με το υπόλοιπο προσωπικό, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσηλευτηρίων μέσω εφαρμογής ειδικών ωραρίων». 

Αυξάνονται σταδιακά τα έσοδα του ΟΚΥπΥ

Η ακαταστασία που παρατηρήθηκε κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια αποδεικνύεται πλέον και από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού οι εισπράξεις από τον ΟΑΥ για τον μήνα Ιούνιο ήταν πολύ χαμηλές. 

Συγκεκριμένα, κατά τον Ιούνιο εισπράχθηκαν τόσο για επισκέψεις όσο και για άλλες ιατρικές πράξεις συνολικά €774.183. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται τον Ιούλιο οπόταν και το συνολικό ποσό που ο ΟΚΥπΥ εισέπραξε από τον ΟΑΥ έφθασε τα €3,4 εκατομμύρια. Τον Αύγουστο, ο οποίος θεωρείται «νεκρός» μήνας για τα νοσηλευτήρια τα έσοδα έφθασαν στα €2,2 εκατομμύρια και το Σεπτέμβριο διπλασιάστηκαν ακουμπώντας τα €4,7 εκατομμύρια ευρώ. Τον Οκτώβριο, μέχρι τις 15 του μήνα, οι εισπράξεις του ΟΚΥπΥ έφθασαν τα €2,8 εκατομμύρια. Συνολικά δηλαδή από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019 ο ΟΚΥπΥ, εισέπραξε από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, €14 εκατομμύρια. 

Αναμένεται νέα συνάντηση εντός των ημερών

Ο διάλογος μεταξύ συντεχνιών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό και ευχήθηκε αυτό να γίνει σύντομα.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι «κάποια ζητήματα από την πρόταση του ΟΚΥπΥ χρήζουν περαιτέρω συζήτησης» και επεσήμανε ότι υπάρχουν σημεία με τα οποία ο Κλάδος διαφωνεί. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση «η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη». Ως Κλάδος, είπε ο κ. Χριστοφίδης «θέσαμε τις θέσεις μας στον ΟΚΥπΥ, είπαμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και τώρα αναμένουμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα επανέλθει για να προχωρήσουμε τη συζήτηση». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε με τη σειρά του σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι η τελευταία συνάντηση με τους γιατρούς «ήταν αρκετά εποικοδομητική» και υποστήριξε ότι ο διάλογος προχωρεί ικανοποιητικά εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «σύντομα μάλλον θα επέλθει και συμφωνία για τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς των νοσοκομείων». 

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι έτοιμη πρόταση να κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον του υπουργού Υγείας και του Υπουργικού Συμβουλίου για τελικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις γιατρών από το δημόσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αναμένεται να γίνουν δέκα προσλήψεις τις επόμενες ημέρες, ενώ κάλεσε παράλληλα τους γιατρούς που σήμερα στελεχώνουν τα νοσοκομεία να παραμείνουν στις θέσεις τους, αφού «είναι πολύτιμοι, και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...