Υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λεγόμενης λίστας Γιωρκάτζη τάχθηκαν οι βουλευτές, με 31 ψήφους υπέρ και καμία κατά, μετά από μία επεισοδιακή συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν μεταξύ δύο προτάσεων για την δημοσίευση της λίστα Γιωργκάτζη, όπου η μία αναφερόταν σε άμεση δημοσίευση της και η δεύτερη αναφερόταν σε δημοσίευση της λίστας 15 μέρες μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσιοποιείται άμεσα η «Λίστα Γιωρκάτζη»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την δική του τοποθέτηση υποστήριξε την άμεση δημοσίευση της λίστας για σκοπούς διαφάνειας. «Η θέση μας είναι η άμεση δημοσίευση της λίστας. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από τη διαφάνεια. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λάθη. Υπάρχουν ΠΕΠ που δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται. Εγείρονται δύο ζητήματα. Πρώτον αξιοπιστίας της λίστας, και δεύτερον είτε αμέλειας, είτε κακοπιστίας αυτών που σύνταξαν τη λίστα. Εμείς θα ζητήσουμε να γίνει έρευνα για τους λόγους που συμπεριλήφθηκαν άτομα στη λίστα. Είναι αισχρό. Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβει ο κόσμος είναι να δει τη λίστα. Για αυτό ζητούμε να υπάρξει διαφάνεια».

Ο Άντρος Κυπριανού άσκησε κριτική για την προέλευση της λίστας καθώς επίσης και για τα σημεία που εξετάζει η Βουλή, τονίζοντας πως η λίστα έχει λάθη. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, προβληματίστηκε για το τι θα πράξει, ωστόσο κατέληξαν πως δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία. «Είναι πασιφανές ότι η λίστα περιέχει λάθη. Υπάρχουν περιπτώσεις ΠΕΠ που θα έπρεπε να είναι στη λίστα και δεν είναι. Πως θα το εξετάσουμε εμείς που δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζών;. Τονίσαμε από την αρχή ότι να μιλάμε μόνο για ΜΕΔ είναι παραπλανητικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα όσα περιλαμβάνονται στην «ευνοϊκή μεταχείριση». Ξέρουμε ότι έχει λάθη, αδικεί κόσμος. Με την δημοσιοποίηση της όπως είναι θα θυματοποιηθεί κόσμος. Τι κακό θα συμβεί αν δώσουμε 15 μέρες για να γίνει ένας ελάχιστος έλεγχος; Προβληματιστήκαμε πολύ για το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Ο καθένας από εμάς θα αναλάβει την ευθύνη του».

Από πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης, τόνισε πως δεν έχει ΜΕΔ και τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης της λίστας. «Καταρχήν, θα ήθελα να δηλώσω ότι ο ομιλών δεν είχε και δεν έχει ΜΕΔ. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να δοθεί ως έχει η λίστα στη δημοσιότητα. Αποτελεί ανάγκη προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Όταν ένα ΠΕΠ έχει ΜΕΔ υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και ανάγκη διαφάνειας. Η ad hoc επιτροπή πρέπει να αναζητήσει τη λίστα του 2013 και τα ΠΕΠ του 2015. Η ανάγκη για το δημόσιο συμφέρον, μας επιβάλλει την δημοσίευση της. Για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε – που αμφιβάλλω – την πολιτική υπόληψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aντιδράσεις βουλευτών που βρίσκονται στη Λίστα Γιωρκάτζη

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι χάθηκε χρόνος και θα πρέπει να διορθωθούν λάθη. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης της λίστας και πως θα ζητήσει επικαιροποίηση της. «Το να έχει κάποιος ΜΕΔ δεν είναι μεμπτό. Μεμπτό είναι αν ένα ΠΕΠ είχε τη δυνατότητα τα πληρώσει το δάνειο και δεν το έκανε. Η μεγάλη πραγματική ουσία είναι οι διαγραφές δανείων. Εγώ θα ήθελα να δημοσιευτούν αυτές οι διαγραφές σε δάνεια που πλησιάζουν το 1 εκατ. ευρώ. Έχουμε μια μεγάλη ευθύνη ως κοινοβούλιο. Χάθηκε χρόνος και δεν κάναμε τίποτα. Εμείς που είμαστε υπό εξέταση – γιατί όλα τα ΠΕΠ είναι- είμαστε και οι δικαστές.  Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν αυτή τη λίστα την έλεγε ότι είναι αναξιόπιστη, από μια ανεξάρτητη επιτροπή; Τα δικά μας λάθη επιτρέπουν τη δικαιολογημένη κριτική από την κοινωνία. Δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση. Θα στηρίξω την δημοσίευση της λίστας ως έχει. Θα ζητήσω επικαιροποίηση της λίστας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε «Εμείς από το 2018 έχουμε ζητήσει 3 φορές τουλάχιστον πληροφορίες από τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Η άποψη του ΕΛΑΜ είναι πως η λίστα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα. Θεωρούμε αναγκαίο η ad hoc επιτροπή να συνεχίσει το έργο της».

Πηγή: Philenews/Insider