Σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο έναντι 7,26 λιρών, ξεπερνώντας ακόμη και το ψυχολογικό όριο του ενός δολαρίου έναντι 7,24 τουρκικών λιρών που είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018.
 
Ταυτόχρονα, ο οικονομολόγος  και αρχηγός του νέου κόμματος DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) Αλί Μπαμπατζάν προειδοποιεί ότι αν δεν καλυφθεί η ανάγκη για ξένο συνάλλαγμα μπορεί να επιταχυνθεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και να πτωχεύσει η Τουρκία.
 
Πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδίδουν την πτώση της λίρας «σε κερδοσκοπική επίθεση του Λονδίνου επειδή δεν κατάφερε να αφομοιώσει τα νομισματικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση». Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο τα οποία δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε τουρκικές λίρες έναντι των τουρκικών τραπεζών και άρχισαν να αγοράζουν υψηλά ποσά ξένου νομίσματος υποτιμώντας την τουρκική λίρα. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ξένες τράπεζες που πραγματοποίησαν τις συναλλαγές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις και απαγορεύσεις συναλλαγών.
 
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές που πρόσκεινται στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το τουρκικό νόμισμα  βρίσκεται υπό πίεση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ανεργίας, χαμηλής ανάπτυξης και κορωνοϊού.
 
Ο οικονομολόγος  και αρχηγός του νέου κόμματος DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) Αλί Μπαμπατζάν δηλώνει στο FOX TV ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει επιλογές δανεισμού που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζά της να αποκτήσει ρευστότητα σε ξένο νόμισμα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) είναι ένας οργανισμός αλλά όχι ο μοναδικός», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι αν εξεταστούν οι εξωτερικές πηγές υπάρχουν κάποιες επιλογές και σημείωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνάλλαγμα.
 
«Μπορούμε με τους εσωτερικούς μηχανισμούς μας να καλυφθούν οι ανάγκες για τουρκική λίρα, αλλά η Τουρκία χρειάζεται και συνάλλαγμα», ανέφερε και τόνισε πως αν η ανάγκη για ξένο συνάλλαγμα δεν καλυφθεί η τάση υποχώρησης της αξίας της τουρκικής λίρας «μπορεί να επιταχυνθεί και στη συνέχεια να χτυπήσει τον πληθωρισμό».
 
«Η Τουρκία μπορεί να πτωχεύσει», προειδοποίησε ο Αλί Μπαμπατζάν.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ