Μεταπτυχιακές Σπουδές σε ένα Περιφερειακό Κέντρο Αριστείας
 
Αποτελείται από τέσσερα εξειδικευµένα, πολυεπιστηµονικά ερευνητικά κέντρα
 
Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) είναι ένας διεθνής, µη κερδοσκοπικός ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισµός µε ισχυρό επιστηµονικό και τεχνολογικό προσανατολισµό. Πρόκειται για ένα περιφερειακό κέντρο αριστείας, το οποίο ασχολείται µε θέµατα περιφερειακού ενδιαφέροντος αλλά παγκόσµιας σηµασίας, µε έµφαση στη διεπιστηµονική έρευνα και τις διεθνείς συνεργασίες.
 
Το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελείται από τέσσερα εξειδικευµένα, πολυεπιστηµονικά ερευνητικά κέντρα τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία µε κορυφαίους διεθνείς οργανισµούς στους αντίστοιχους θεµατικούς τοµείς:
➤ Ερευνητικό Kέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC)
➤ Ερευνητικό Κέντρο Επιστήµης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισµό (STARC)
➤ Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήµης και Τεχνολογίας (CASTORC)
➤ Ερευνητικό Κέντρο για το Κλίµα και την Ατµόσφαιρα (CARE-C)
 
Η ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
 
Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελεί το εκπαιδευτικό κοµµάτι του Ινστιτούτου Κύπρου ως διαπιστευµένος φορέας που χορηγεί αναγνωρισµένα πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Με την ίδρυσή της το 2010, η Σχολή εστιάζει στο µεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Διατηρεί ένα µικρό αριθµό φοιτητών υψηλού επιπέδου που είναι πλήρως ενσωµατωµένοι στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Αυτό προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση µε τη χρήση των πιο πρόσφατων µεθόδων και τεχνικών, να έχουν πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υποδοµές και να διεξάγουν έρευνες µε διεθνώς αναγνωρισµένες ερευνητικές οµάδες. Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών παρέχει ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου η αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα ενισχύεται µέσω διεπιστηµονικών συνεργασιών που ασχολούνται µε την αντιµετώπιση περιφερειακών προβληµάτων παγκόσµιας σηµασίας. Η σχολή φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει µελλοντικούς ηγέτες στον ακαδηµαϊκό χώρο και την έρευνα. Οι απόφοιτοι των  προγραµµάτων µας κατέχουν ήδη θέσεις στον ακαδηµαϊκό χώρο και στη βιοµηχανία, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
 
➤ Επιστήµη Δεδοµένων και Προσοµοίωση, MSc
➤ Περιβαλλοντικές Επιστήµες, MSc/MPhil
➤ Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονοµιά, MSc
➤ Υπολογιστικές Επιστήµες, PhD
➤ Ενέργεια, Περιβάλλον και Ατµοσφαιρικές Επιστήµες, PhD
➤ Επιστήµη και Τεχνολογία στην Πολιτιστική Κληρονοµιά, PhD
Η ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
➤ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: 50% των φοιτητών και 60% του διδακτικού προσωπικού είναι από άλλες χώρες.
➤ ΚΟΙΝΑ ΠΤΥΧΙΑ: 29% των φοιτητών είναι εγγεγραµµένοι σε κοινά πτυχία.
➤ OIKONOMIKH ΒΟΗΘΕΙΑ: 100% των διδακτορικών φοιτητών έλαβε µερική ή ολική οικονοµική βοήθεια.
➤ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: 73% των φοιτητών πέρασαν τουλάχιστον 1 µήνα στο εξωτερικό.
➤ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤHΣΗΣ: 100% των φοιτητών εργοδοτήθηκαν µέσα στους πρώτους τρεις µήνες από την αποφοίτησή τους.
 
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ;
 
✓ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) είναι πρωτοπόρο στην ανταγωνιστική έρευνα, προσελκύοντας ένα εντυπωσιακό αριθµό ευρωπαϊκών έργων και άλλων ανταγωνιστικών επιχορηγήσεων. Το ΙΚυ χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στην προσέλκυση χρηµατοδότησης µέσω του προγράµµατος Ηorizon 2020 ανά ερευνητικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης (13 φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό µέσο όρο 2014-2019).  
 
✓ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τα ερευνητικά έργα συγχρηµατοδότησαν έναν αριθµό υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, αφιερωµένες σε διεπιστηµονική έρευνα, πολλές από τις οποίες είναι µοναδικές σε περιφερειακό επίπεδο και στις οποίες οι φοιτητές µας έχουν άµεση πρόσβαση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αρκετοί από τους φοιτητές µας έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ως βοηθοί ερευνητές και να ενταχθούν σε ερευνητικές οµάδες οι οποίες, παράλληλα µε τη θεωρητική τους εκπαίδευση, τους προσφέρουν εµπειρία συµµετοχής σε ερευνητικά προγράµµατα.
 
✓ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Oι φοιτητές µας έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν δίπλα σε εξαιρετικό ακαδηµαϊκό προσωπικό µε διεπιστηµονικές γνώσεις και ερευνητικές οµάδες παγκοσµίου κύρους. Αυτοί οι ακαδηµαϊκοί και ερευνητές προσελκύονται στο ΙΚυ λόγω της έµφασης στη διεπιστηµονική έρευνα και της µοναδικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου που παρέχει πρόσβαση σε µια περιοχή πλούσια σε ερευνητικές προκλήσεις και ευκαιρίες.
 
✓ ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ / ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών διατηρεί ένα µικρό αριθµό φοιτητών που επιλέγονται προσεκτικά, γεγονός που οδηγεί σε χαµηλή αναλογία φοιτητών/καθηγητών. Αυτό επιτρέπει την εξατοµικευµένη προσοχή στην έρευνα και την προσωπική καθοδήγηση στη διδασκαλία, µε αποτέλεσµα την επιτυχή επαγγελµατική τοποθέτηση.
 
✓ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Σχολή εκτιµά τα πλεονεκτήµατα που παρέχει ένα πολυπολιτισµικό περιβάλλον και έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της διαφορετικότητας, µε το 50% των φοιτητών και το 60% των καθηγητών να προέρχονται από τον διεθνή χώρο. Η γλώσσα διδασκαλίας και επικοινωνίας είναι η Αγγλική.
 
✓ ΚΟΙΝΑ ΠΤΥΧΙΑ
Μέσα από το εκτεταµένο ερευνητικό δίκτυο συνεργασιών και συνεταιρισµών, οι φοιτητές µας έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τις διδακτορικές τους σπουδές από κοινού µε διεθνώς αναγνωρισµένα ιδρύµατα, µε τα οποία το ΙΚυ διατηρεί σχετικές συµφωνίες, όπως το University of Illinois, University of Paris-Saclay, RWTH Aachen University και άλλα κορυφαία ιδρύµατα.
 
Παρέχονται γενναιόδωρες ευκαιρίες οικονομικής βοήθειας
 
✓ Υποτροφίες
✓ Research assistantships
✓ Προγράμματα εργασίας-σπουδών (work- study schemes)
 
 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
 
Το χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών ευκαιριών (τα περισσότερα από τα οποία απευθύνονται και  σε άτομα από άλλα ιδρύματα) όπως:
✓ Πρακτική άσκηση
✓ Χειμερινά/καλοκαιρινά σχολεία
✓ Ειδικά σεμινάρια και εργαστήρια