Την τελευταία διετία η μεγαλύτερη αλλαγή διεθνώς στην αγορά φυσικού αερίου ήταν η ραγδαία πτώση των τιμών του LNG. Ο συνδυασμός υπερπροσφοράς, καθώς μπήκαν σε παραγωγή νέα projects σε ΗΠΑ και Αυστραλία, με τη χαμηλή ζήτηση, διατηρούν ακόμη και σήμερα τις τιμές σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα.

Η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να καταγραφούν ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς, τόσο στο LNG όσο και στις συνολικές εισαγωγές αερίου. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2019, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές αερίου είχε η Mytilineos, η οποία πραγματοποίησε το 37% των συνολικών εισαγωγών και το 50,2% των εισαγωγών LNG. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση αερίου πέρυσι κατέγραψε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα επίπεδα των 60TWh, εκ των οποίων το 30,92% ήταν εισαγωγές LNG και το υπόλοιπο εισαγωγές αερίου αγωγών. 

Πιο αναλυτικά η συνολική κατανάλωση αερίου ξεπέρασε τις 60TWh  όταν το 2017 ήταν στις 53,7TWh και το 2018 στις 52,4TWh. Οι εκφορτώσεις LNG το 2019 έφτασαν τις 30,92TWh όταν ήταν 15,54 TWh το 2017 και 11,59 TWh το 2018. Δηλαδή πέρυσι είχαμε μια συνολική αύξηση της συνολικής κατανάλωσης αερίου της τάξης του 15% με τις εισαγωγές LNG σχεδόν να τριπλασιάζονται. 

Αποτέλεσμα ήταν, κατά το 2019 το LNG να αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά το 50% της συνολικής κατανάλωσης. Εισαγωγές LNG πραγματοποίησαν πέρυσι στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας συνολικά 6 εταιρείες, πολλές εξ αυτών για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα τα περισσότερα φορτία έφερε η Mytilineos η οποία έχει και το 50,2% της αγοράς LNG. Ακολουθεί η ΔΕΠΑ με 26,1% και 8,06TWh, ενώ αξιοσημείωτα μερίδια εμφανίζουν η Elpedison (12,4% και 3,84TWh)  η ΔΕΗ (7,6% και 2,35TWh), ο Ήρωνας (2,4% και 0,75 TWh) και η Motor Oil (0,4% και 0,4TWh). 

Mytilineos

Σε ό,τι αφορά στη Mytilineos, σημειώνεται ότι εκτός από το LNG, πραγματοποίησε σημαντικές εισαγωγές αερίου από αγωγό, τόσο από το Σιδηρόκαστρο (Βουλγαρία) όσο και από τους Κήπους (Τουρκία), διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας.

Σε ό,τι αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, η εταιρεία έφερε στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στην διάρκεια του 2019 συνολικά 10 φορτία LNG. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός εξ αυτών, ήταν φορτία αμερικανικής προέλευσης, μέσω εταιρειών όπως η Shell και η BP, οι οποίες διαχειρίζονται εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου shale gas.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ήρθαν συνολικά 6 φορτία αμερικανικής προέλευσης. Η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος και στις 25 Ιανουαρίου έφτασε στη Ρεβυθούσα ένα ακόμη φορτίο LNG 140 χιλιάδων κυβικών, αμερικανικής προέλευσης. 

Επίσης, για πρώτη φορά στη διάρκεια του 2019, έφτασαν στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της Mytilineos, πολύ μεγάλα φορτία “Q Flex” Καταρινής προέλευσης. Πρόκειται για πλοία που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι της Ρεβυθούσας. Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης στο λιμάνι, πλέον προσεγγίζουν κανονικά τον τερματικό σταθμό. Τα φορτία Q Flex Καταρινής προέλευσης έχουν μέγεθος 201 χιλ. κυβικά μέτρα. 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: Capital.gr