Ο Γεώργιος Γαβριήλ Στενιώτης, συναγωνιστής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών Πάφου γράφει με αφορμή για τους Άγγλους και τη βασίλισσα Ελισάβετ…

Από το 1915 μέχρι το 1950 οι προθέσεις των κυβερνήσεων των Άγγλων σε σχέση με το μέλλον της Κύπρου ήταν ανειλικρινείς και διέπονταν από ανεντιμότητα και αναξιοπιστία.  Στη συνέχεια, η πεισματική άρνησή των για λευτεριά, που υποσχόντουσαν στους Κύπριους προκειμένου να τους πείσουν να καταταγούν στον στρατό των συμμάχων και να πολεμήσουν στο πλευρό τους με 650 νεκρούς, αποτελεί το αποκορύφωμα της αισχρότητας και ανηθικότητάς των. 

Φθάσαμε στον Ιούνιο του 1952, που η 96χρονη σήμερα βασίλισσα Ελισάβετ είχε ανεβεί στον θρόνο της τότε μεγάλης Βρετανικής Αυτοκρατορίας με κατάδηλες τις ενέργειες των Άγγλων να αποβλέπουν στον αφελληνισμό του τόπου και στην ες αεί διατήρηση της κυριαρχίας τους επί της νήσου. Δεν έμεινε ως εκ τούτου άλλος δρόμος από την ένοπλη εξέγερση της 1ης Απριλίου του 1955 που δημιούργησε το Έπος της ΕΟΚΑ και που μέσα από αυτό μιλούσε η τρισχιλιετής ιστορία της ελληνικής Κύπρου και ο πόθος της ελληνικής ψυχής για ελευθερία.  

Η 29χρονη τότε βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε διά νόμου να δώσει χάρη στα εννέα παλληκάρια. Παρέμεινε, όμως, ψυχρή και αδιάφορη στις ικεσίες του πολιτισμένου κόσμου. Η πράξη της αποτελεί ένα τεκμήριο της θηριωδίας που επέδειξε η αποικιοκρατία εις βάρος ενός λαού που ήθελε την ελευθερία του. Αιώνιο όνειδος της απεχθούς διαγωγής των αποικιοκρατών αποτελούν οι απαγχονισμοί των εννέα παλληκαριών.

Μετά τους απαγχονισμούς, η κυβέρνηση της βασίλισσας κατόρθωσε με δόλια μέσα να υποδαυλίσει τον εθνικισμό και τον σοβινισμό στο τούρκικο στοιχείο της Κύπρου και να το εξωθήσει σε σφαγές αμάχων Ελλήνων Κυπρίων. Η κυβέρνησή της με τις απειλές ότι θα εφαρμόσει μονομερώς το Σχέδιο Μακμίλαν -που καθιέρωνε συγκυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο- επέβαλε στον κυπριακό Ελληνισμό τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που έδιναν υπέρ προνόμια στην τουρκική μειοψηφία του 18%. Στη συνέχεια και προτού ακόμα τεθούν τούτες σε λειτουργία, οι Άγγλοι βοηθούσαν στρατιωτικά και πολιτικά την ΤΜΤ για την ανταρσία του 1963 ενώ ο ρόλος τους κατά την υποβολή των 13 σημείων προς τροποποίηση από τον Μακάριο ήταν και πάλι αισχρός και δόλιος. Περαιτέρω, το 1974, η Αγγλία ως εγγυήτρια  δύναμη δεν απέτρεψε την τούρκικη εισβολή. 

Οι κυβερνήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ είναι, σε αδρές γραμμές, υπαίτιες για όλα τα δεινά που έπληξαν την Κύπρο. Αδίκησαν τον ελληνισμό της Κύπρου όσο κανένας άλλος λαός. Όπως τώρα έχει ανακοινωθεί, στις 3 Ιουνίου του 2022 θα γίνουν εορτασμοί στην Κύπρο για τα 70χρονα της βασιλείας της με συμμετοχή και κάποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων του τόπου μας. 

Εμείς, προσευχόμαστε να χαρίσει ο Θεός στη βασίλισσα Ελισάβετ πνεύμα σωφροσύνης και αγάπης και να οδηγήσει τα βήματά της στον ιερότερο χώρο του Κυπριακού Ελληνισμού, στα Φυλακισμένα Μνήματα. Εκεί, αφού ζητήσει συγγνώμη, να καταθέσει ταπεινά ένα στεφάνι στους ηρωομάρτυρες του Επικού μας Αγώνα, που ενταφιάστηκαν χωρίς την παρουσία δικών τους προσώπων. Ευχόμαστε ακόμη να τη φωτίσει ο Θεός και αφού ζητήσει συγγνώμη για τις σφαγές, τις λεηλασίες, τους ξεριζωμούς και το έγκλημα της εθνοκάθαρσης που διέπραξαν, ενθαρρυνόμενοι και παρακινούμενοι από τον χριστιανικό λαό της, οι Τούρκοι μουσουλμάνοι σε βάρος των χριστιανών Ελλήνων της Κύπρου να ζητήσει επίσημα και δυναμικά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη μας

Διαφορετικά, το βάρος της ψυχής της δεν ελαφρύνεται με τις φιλανθρωπικές της πράξεις. Και σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου μας «…θα ήτο εις αυτήν καλύτερα να μην είχε γεννηθεί …».