To Top
14:34 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Fake News και East Med
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Fake News και East Med
  22 Ιανουαρίου 2020, 10:34 πμ  
Ο Μ. Χριστοφίδης, Ενεργός Πολίτης, επισημαίνει ότι πολλοί διεθνολόγοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι συναγωνίζονται ποιος θα είναι πρώτος στην παραπληροφόρηση.

Η υπογραφή του East Med ήταν απλούστατα μια πολιτική/ γεωπολιτική πράξη σημασίας έναντι της Τουρκίας η οποία φαίνεται έτοιμη να εμποδίσει την κατασκευή του με τη δύναμη και την πελλάρα της. Μακάρι να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες και να γίνει ο αγωγός αλλά να μην μπουν «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος υγροποίησης του αερίου για να μπορεί να πωληθεί και στις μεγάλες αγορές της Ασίας.
Πολλοί διεθνολόγοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι συναγωνίζονται ποιος θα είναι πρώτος στα Fake News για τον East Med.
Αυτός ο προγραμματισμένος αγωγός φαίνεται να έχει τις κάτωθι δυσκολίες:
1. Τεχνικά αμφίβολο λόγω μεγάλου βάθους της θάλασσας προ πάντων κοντά στην Κρήτη.
2. Αμφίβολο αν όχι αδύνατο να βρεθούν εταιρίες ΦΑ να επενδύσουν τα €δισ. τους με τον μπαμπούλα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
3. Αμφίβολο αν όχι αδύνατον να επενδύσουν οι εταιρείες σε ένα έργο αμφιβόλου οικονομικής βιωσιμότητας όταν η τιμή πώλησης της μονάδας ΦΑ υπολογίζεται σε 7 έως 8 τη μονάδα (1000 κ.π.) ενώ η τιμή της Ρωσίας είναι μόνο €4,5 - 5 τη μονάδα.
4. Μάλλον σχεδόν σίγουρο ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατασκευή πλατφόρμας εξόρυξης ΦΑ από κυπριακά κοιτάσματα.
5. Ίσως να μη βρεθούν τα αναγκαία κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Επίσης οι πλείστοι πολιτικοί, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι άσοι στα Fake News λένε στον κοσμάκη τι θέλει να ακούσει και άρα λαοπλάνοι. Οι πλείστοι τους μιλούν ότι η μόνη εναλλακτική πηγή ΦΑ για Ευρώπη είναι το East Med με μόνο 6% έναντι των ποσοτήτων 6 τρισ. κ.π. που πουλά η Ρωσία στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζουν οι αθεόφοβοι ότι ήδη υπάρχει η εναλλακτική πηγή από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδος προς Ευρώπη με αγωγό 560 δισ. κ.π. ετησίως.
Επίσης υπάρχει άλλη εναλλακτική για Ευρώπη και αυτή είναι ο αγωγός από Αλγερία (με 160 τρισ. κ.π. κοιτάσματα) και αρχική χωρητικότητα 280 δισ. κ.π. Αυτός ο αγωγός 540 χλμ της Αλγερίας προς Ισπανία και Πορτογαλία θα επεκταθεί με τελευταίες πληροφορίες και προς Γαλλία.
Υπάρχει και ο αγωγός Λιβύης/ Ιταλίας (ανενεργός τώρα). Η Λιβύη διαθέτει 56 τρισ. κ.π. κοιτάσματα και όταν ησυχάσουν τα πράγματα θα είναι ακόμα ένας προμηθευτής της Ευρώπης. Άρα οι ούτω καλούμενοι ειδικοί κοροϊδεύουν τον κόσμο και του λένε μόνο μισές αλήθειες, διότι είναι αμελέτητοι. Είναι μεγάλο αστείο να λένε ότι το East Med θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όπως είπε ο Κύπριος ΚΕ με 350 δισ. κ.π. ετησίως όταν οι ανάγκες της Ευρώπης είναι της τάξης των 16 τρισ. κ.π. ετησίως εκ των οποίων η Ρωσία προμηθεύει το 40%. Η μάξιμουμ χωρητικότητα του East Med θα είναι 700 δισ. κ.π. δηλαδή του 12% των ετήσιων αγορών της Ευρώπης από Ρωσία. Πού είναι λοιπόν η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Να μην ξεχνούμε ότι η Ευρώπη αγοράζει και υγροποιημένο αέριο από Κατάρ, Αλγερία, Νιγηρία, ΗΠΑ, ρωσική Νόβατεκ, Νορβηγία, Αίγυπτο από το 2020.
Άρα το East Med, αν ποτέ γίνει, δεν θα είναι η μόνη εναλλακτική πυγμή της Ευρώπης όπως λένε οι άσχετοι. Προς το παρόν είναι μεγάλος προμηθευτής (18%) της Ευρώπης και η Νορβηγία, αλλά τα αποθέματά της σε ΦΑ άρχισαν φαίνεται σταδιακά να μειώνονται. Η Νορβηγία πωλεί στην Ευρώπη και ΦΑ αλλά και ΥΦΑ (υγροποιημένο).
Οι άλλες επιλογές που έχουμε από τον East Med είναι το τερματικό εάν βρούμε αρκετές ποσότητες (καλύτερα και με Ισραήλ) ή και η υγροποίηση στα τερματικά της Αιγύπτου ή ακόμη και αγωγό για πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεχτεί σωστή λύση του Κυπριακού. Ινσιαλλάχ!
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ΦΑ στην Ευρώπη είναι η Γερμανία με 2 τρισ. κ.π. ετησίως και η Τουρκία με 1.5 τρισ. κ.π., ενώ στην Ασία η Κίνα με αγορές ετησίως 1,3 τρισ. κ.π. και η Ιαπωνία με 1 τρισ. κ.π.
Γιατί οι πλείστοι δημοσιογράφοι μας δεν μελετούν τα θέματα εις βάθος πριν ανοίξουν το στόμα τους ή πριν βάλουν πέννα στο χαρτί ώστε να δίδουν τις σωστές πληροφορίες στο κοινό; «You cannot fool all the people all the time» αλλά στην Κύπρο «you can»!
Αυτή είναι η Κύπρος του «Βρίξε να περάσουμε».
 
  Μ. Χριστοφίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...