Στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσίευσε η Alpha Bank Ελλάδος χθες, ένα από τα διαχρονικά πλέον αξιόπιστα του είδους τους, η τράπεζα εκτιμά ότι το σχήμα της διαταραχής στον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε ένα βασικό σενάριο, αναμένεται να είναι το «V». Δηλαδή, αυτό μίας απότομης μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να αναμένουμε και εδώ στην Κύπρο, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η μείωση θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία ή αν απλώς θα μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Προσωπική εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα υπάρξει μία μεγάλη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης. Ίσως έχουμε και ύφεση. Το στοίχημα είναι τα επόμενα τρίμηνα και ειδικά το τρίτο του έτους, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν παραγωγικό λόγω του τουρισμού.    
Οι αναλυτές ευελπιστούν πως οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες όπως αυτές της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα για παράδειγμα, που διαχρονικά και διεθνώς οι δείκτες της οικονομίας πάνε προς τα κάτω. Ωστόσο, στην περίπτωση του κορωνοϊού, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα: δεν υπάρχει προηγούμενο, δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. 
Το μεγάλο ερώτημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει απάντηση, είναι το τελικό σχήμα της ύφεσης. Θα είναι όντως «V» ή θα μετατραπεί σε «U»; Ακόμα χειρότερα, μπορεί να γίνει σε σχήμα «L» και όλοι να είναι σε αναμονή πότε θα ξεκινήσει να δημιουργείται η τρίτη γραμμή με ανοδική φορά. 
Στα καλά νέα (εδώ γελάμε), ο ιός που τα προκαλεί όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα. Περισσότερες επιπτώσεις έχει ο πανικός παρά ο ίδιος ο ιός. 
Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και όσες πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων μπορούν να συνεχίσουν όπως και προηγουμένως, να συνεχίσουν ανεπηρέαστες. Κάποια στιγμή θα αρχίσουν και τα καλά νέα. 

[email protected]