Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες στο Βερολίνο για την κατάσταση στη Λιβύη.

Η Γερμανία έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι άμεσα εμπλεκόμενοι, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αφρικανική Ένωση και την Ε.Ε. Όπως έγινε χθες γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μεταβεί στο Βερολίνο για τη διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσικό ΥΠΑΜ: Ζήτησε δύο μέρες ο Χαφτάρ για εκεχειρία

Αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου επιθυμεί να λάβει μέρος και η Ελλάδα που υπέβαλε σχετικό αίτημα συμμετοχής.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων». «Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» πρόσθεσε.

Προθεσμία έλαβε ο Χαφτάρ

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ανακοίνωση των συνομιλιών έγινε στον απόηχο της διαπραγμάτευσης στη Μόσχα για την επισφράγιση της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Παρότι ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) συμφώνησε, o επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε και έλαβε προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να μελετήσει το επίμαχο κείμενο.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr