Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να ξεμπερδέψει νωρίς-νωρίς με το θέμα της Νομικής Υπηρεσίας, εξ ου και προέβη με ταχύτητα στους διορισμούς Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, προφανώς για να αφήσει την μπάλα στο γήπεδο του Κώστα Κληρίδη για τα περαιτέρω.
 
Κι αυτό γιατί στην Κυβέρνηση ήταν ενήμεροι για την αλληλογραφία με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας έθετε θέμα αποχώρησής του όχι στις 8 Ιουλίου οπότε κλείνει τα 68 του χρόνια, αλλά την 1η Αυγούστου επικαλούμενος τη νομοθεσία για τη Δημόσια Υπηρεσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Αρκούντως δηκτικός ήταν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, που υπέδειξε πως έχει εκλείψει ο λόγος που επικαλέστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, για να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς η διάθεση να σπάσει το σχοινί των σχέσεων των δύο πλευρών.
 
Ο Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι με βάση τη νομοθεσία ο κ. Κληρίδης μπορεί να αποχωρήσει την 31η Ιουλίου. Ανέφερε και ότι εναπόκειται στον ίδιο αν θα θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί σε προαφυπηρετική άδεια, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση του είναι σεβαστή».
 
Η τοποθέτηση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η τελετή διαβεβαίωσης όπως είχε ανακοινωθεί με τους νέους διορισμούς στις 10 Ιουλίου και η ανάληψη των καθηκόντων από τους δύο να γίνει με την αφυπηρέτηση Κληρίδη την 1η Αυγούστου. 
 
Πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Κληρίδη να είναι ενοχλημένος από την κίνηση του Προέδρου να εξαγγείλει τους νέους διορισμούς στη Νομική Υπηρεσία, προτού αυτός αφυπηρετήσει και να έχει διαβιβάσει αυτή τη δυσφορία του στον διάδοχο του, νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Σαββίδη, με τον οποίο είχε επικοινωνία.
 
Σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει πως: «Η αποχώρηση υπαλλήλου, δικαστικού ή αξιωματούχου με προαφυπηρετική άδεια πριν τη συμπλήρωση της ηλικίας αφυπηρέτησής του, γίνεται όταν αυτός έχει εις πίστην του περίοδο άδειας ανάπαυσης την οποία δεν έχει αξιοποιήσει. Όταν τέθηκε θέμα ενδεχόμενης αποχώρησης μου με προαφυπηρετική άδεια πριν από τη συμπλήρωση του 68ου έτους ηλικίας, απευθύνθηκα προς τον Υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν είχα κάνει χρήση της άδειας ανάπαυσης που εδικαιούμουν, έτσι ώστε λόγω συσσωρευθείσας μή χρησιμοποιηθείσας άδειας να υποχρεούμουν να αποχωρήσω με προαφυπηρετική άδεια πριν από τη συμπλήρωση του 68ου έτους κατά την 8/7/2020, ήταν το γεγονός της απουσίας Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως, ο οποίος θα μπορούσε να με αναπληρώνει, η οποία καθιστούσε αδύνατη τη λήψη άδειας ανάπαυσης και επομένως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί υποχρέωση αποχώρησης με προαφυπηρετική άδεια πριν την 1/8/20. Ο υπουργός με επιστολή του, συμφώνησε με τα όσα ανέφερα».
 
Επικαλούμενος αλληλογραφία του με τη Γενική Λογίστρια του Κράτους, ο Γενικός Εισαγγελέας τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος, αναφέρει ότι με βάση ενημερώθηκε ότι η ημερομηνία αφυπηρέτησης του είναι η πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο συμπληρώνεται η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, ήτοι η 1η Αυγούστου 2020. Αυτό γνωστοποίησε στον Πρόεδρο με επιστολή του στις 22 Ιουνίου. 
 
«Υπό το φως των πιο πάνω, τα περί παρατάσεως που επιχειρεί να επιτύχει ο Γενικός Εισαγγελέας, τα περί οικονομικού οφέλους που επιδιώκει κ.λπ. είναι κακοήθειες των γνωστών σε όλους πλέον δημοσιογραφικών οργάνων ή άλλων κύκλων», αναφέρει.
 
Καταλήγοντας, σημειώνει πως ως προς τους νέους διορισμούς στη Νομική Υπηρεσία που ανακοινώθηκαν έχει έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τους νεοδιορισθέντες και τους έχει δώσει τα συγχαρητήριά του αλλά και τη στήριξη σε ό,τι χρειαστούν.
 
Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»