Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος νικητής και η Νέα Δημοκρατία η κυρίαρχος παίχτης του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, βλέποντας ήδη στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσβλέπει, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, σε μία ισχυρή κυβέρνηση που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει απερίσπαστος σε βάθος τετραετίας. Οι εκτιμήσεις, μετά το ποσοστό που έλαβε στις προχθεσινές εκλογές, αναφέρουν για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με πέραν των 160 βουλευτών. Η δυναμική που ανέκτησε από την κάλπη της 21ης Μαΐου και ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε το άνοιγμα της, δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο πολιτικό σκηνικό στην κάλπη που έρχεται.

Τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία από το προχθεσινό βράδυ έγιναν ακόμα πιο σοβαρά, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η διαδικασία είναι πλέον τυπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε επίσης και τηλεφωνικά και επίσημα για την ημερομηνία των νέων εκλογών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Αφού τους ενημέρωσε για την πρόθεση του να επιστρέψει την διερευνητική εντολή, μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αποτυπώσει και σε βουλευτικές έδρες, το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβε προχθές κάτι το οποίο, το σύστημα της απλής αναλογικής δεν του επέτρεψε. Η απλή αναλογική είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και θεωρείται από διάφορους ως πιο δημοκρατικό. Ωστόσο για να μπορέσει ένα κόμμα να σχηματίσει από μόνο του κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει ποσοστό πέραν του 50% των ψήφων. 

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με βάση το νόμο της ΝΔ του 2020, ο οποίος προβλέπει πώς εάν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο εάν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Η νέα Βουλή, όμως σχηματίστηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, θα ορκιστεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Κυριακή και θα παραιτηθεί την επομένη για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές.

Παρά το βαρύ κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει στην ηγεσία του κόμματος, το οποίο θα οδηγήσει και στη νέα εκλγικη αναμέτρηση. Η απόφαση λήφθηκε χθες στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, βαζοντας τελεία στη συζήτηση που είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΝΔ έλαβε ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11,46% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% και 26 έδρες και τέλος η Ελληνική Λύση ποσοστό 4,45 και 16 έδρες. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 151 έδρες.

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με αναλυτές να μιλούν για νέες αλλαγές στον κομματικό χάρτη. Ο εκλογολόγος Γιάννης Μαυρής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, δήλωσε πώς το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, φαίνεται να κινείται προς έναν ατελή δικομματισμό με ισχυρό μόνο τον ένα πόλο. Ο κ. Μαυρής σημείωσε ότι είναι πρωτοφανής επίσης η μετατόπιση ψήφων που φαίνεται να έγινε από την αντιπολίτευση προς την απερχόμενη κυβέρνηση. 

Κληθείς να σχολιάσει πού οφείλεται η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο εκλογολόγος σημειώνει ότι κατ’ αρχήν οφείλεται στην ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση, στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Μαυρής παρατηρεί ότι τελικά, το εκλογικό σύστημα, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την απλή αναλογική, «αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργεί από μόνο του, δεν λειτούργησε θετικά.