Τυπικό δείγμα αποικιοκρατικής συμπεριφοράς, χαρακτήρισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την αρπαγή πολιτιστικών αξιών, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα, συνδέοντας το φαινόμενο με τις καταγγελίες για προώθηση και πώληση εικόνων και λατρευτικών κειμηλίων της ουκρανικής Εκκλησίας σε δυτικές αγορές.

Η κ. Ζαχάροβα είπε ότι είναι «θέμα διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας η συζήτηση για την τύχη των γλυπτών του Παρθενώνα, που στάθηκε αφορμή για την ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ, ωστόσο η Μόσχα συμμερίζεται την άποψη ότι «όλα αυτά έχουν όντως κλαπεί, εννοώ όσα αποτελούν κληρονομιά του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου και των τμημάτων τους για την Αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και την αρχαιότητα συνολικά, όλα όσα έφθασαν εκεί μέσω της απομάκρυνσής τους από την Ελλάδα και την Αίγυπτο παράνομα, αντικανονικά».

«Ό,τι εξήχθη από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες με απολύτως επινοημένες προφάσεις, ότι δήθεν δεν εξήγαγαν πολιτιστικές αξίες ή τις εξήγαγαν κατά κάποιο τρόπο προσωρινά – αυτό ακριβώς είναι η ίδια η κλοπή», είπε με έμφαση η Ρωσίδα υψηλόβαθμος διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατική παράδοση», καθώς «σε όλη τους τη ζωή, επί πολλούς αιώνες άρπαζαν σε διάφορες γωνιές του κόσμου εθνικούς θησαυρούς. Τα μουσεία τους είναι σε γενικές γραμμές αποθήκες των κλεψιμαίικων από τις αποικίες».

Αναφερόμενη στα έργα αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης, που φυλάσσονται στο παγκοσμίως διάσημο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι «διαθέτει συλλογές που αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν νόμιμα. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο μουσείο. Κάτι αποκτήθηκε από τα μουσεία μας, κάτι δωρήθηκε, αλλά ποτέ δεν ασχολούμασταν με «εξαγωγές», πολύ περισσότερο αρνούμενοι το προφανές. Και όλα αυτά είναι αναμφίβολα αλήθεια. Είναι κλοπή».

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα «τώρα βλέπουμε τη συνέχεια αυτής της λογικής, ήδη με το παράδειγμα της Ουκρανίας. Ο χρυσός των Σκυθών, για παράδειγμα, είναι το ίδιο πράγμα. Ή το παράδειγμα των κειμηλίων, που είναι πολύτιμα από πολιτιστική και θρησκευτική άποψη και εξάγονται ή έχουν ήδη εξαχθεί από ορθοδόξους ναούς της Ουκρανίας, από μουσεία της Ουκρανίας. Όλα είναι το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή η αποικιοκρατική ληστεία πολιτιστικών αξιών συνεχίζεται».

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτά συμβαίνουν, καθώς «η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Ουκρανοί σχισματικοί δεν σταματούν τις επιθέσεις τους εναντίον της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πραγματοποιείται βίαιη μεταφορά των λατρευτικών της χώρων στη δικαιοδοσία της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”», δηλαδή της Εκκλησίας, που ιδρύθηκε το 2018 και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Οι κληρικοί της κανονικής Εκκλησίας επιχειρείται με εκβιασμό να εξαναγκαστούν να προσχωρήσουν στους αυτοχειροτόνητους, τους ασκείται πρωτοφανής πίεση. Όλες αυτές οι ενέργειες συνοδεύονται συχνά από βία εναντίον του κλήρου και των ενοριτών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, επικαλούμενη στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, ότι «από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον 70 ιερέων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκ των οποίων οι 16 είναι μητροπολίτες».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος απαρίθμησε περιστατικά άδικων, όπως τις χαρακτήρισε, διώξεων εναντίον μοναστηριών, ορφανοτροφείων της ουκρανικής Εκκλησίας και ιερωμένων, σε μερικούς εκ των οποίων, όπως ο 68χρονος πρωθιερέας Δημήτριος Σίντορ στο Ούζγκοροντ, επιδόθηκε φύλλο επιστράτευσης, ενώ προηγουμένως του είχε ασκηθεί δίωξη για «υποκίνηση διαθρησκευτικής διχόνοιας». Σχολίασε, μάλιστα, ότι οι παραβιάσεις αυτές της θρησκευτικής ελευθερίας «δεν αποτυπώνονται ποτέ στο σχετικό υλικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών».

Κατά τη Μ.Ζαχάροβα «αντικείμενα από ουκρανικά μουσεία μεταφέρονται δήθεν για φύλαξη σε μουσεία σειράς ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κλοπή, πίσω από την οποία βρίσκονται οι ίδιες οι αρχές του Κιέβου. Βλέπουμε πώς εμφανίζονται πληροφορίες για εξαχθέντα αντικείμενα τέχνης, που έως πρόσφατα φυλάσσονταν στο έδαφος της Ουκρανίας, στο Διαδίκτυο, σε δημοπρασίες, σε κοινωνικά δίκτυα».

Το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται μεταξύ άλλων και το λεγόμενο εθνικό πάρκο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, από την οποία έχουν κληθεί να αποχωρήσουν όλοι οι μοναχοί της, έχει διαψεύσει ως ανυπόστατες αντίστοιχες καταγγελίες για παράνομη ή επικίνδυνη για την ασφάλειά τους απομάκρυνση ειδών εκκλησιαστικής τέχνης και λατρευτικών κειμηλίων, που διατυπώνονται τον τελευταίο χρόνο εντός και εκτός Ουκρανίας.

ΚΥΠΕ