Το πρώτο «crash test» με την ΚΟ της ΝΔ για τον γάμο των ομοφύλων έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, σε ένα ραντεβού των μισών βουλευτών με τους Άκη Σκέρτσο, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνη Γεωργιάδη (με την ιδιότητα τους ως αντιπροέδρων του κόμματος) και Παύλο Μαρινάκη.

Προφανής στόχος, η «θερμομέτρηση» της ΚΟ και η καταγραφή των συσχετισμών υπέρ και κατά, εν όψει της δρομολόγησης της διαδικασίας για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στους 50 οι διαφωνούντες

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ήδη μία γενική αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή οι διαφωνούντες πλησιάζουν τους 50. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και αν αυτοί εν συνόλω καταψήφιζαν, ο νόμος θα περάσει από τη Βουλή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, στόχος της ηγεσίας της ΝΔ και της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει η εντύπωση μεταξύ των βουλευτών ότι ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του νομοθετούν ερήμην τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος διαμηνύει από το πρωί της Δευτέρας ότι δεν προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις με διάθεση κατίσχυσης έναντι των διαφωνούντων, αλλά με στόχο την ενημέρωση.

Οι διαθέσεις των διαφωνούντων

Μένει προφανώς να φανεί ποιες ακριβώς είναι οι διαθέσεις των διαφωνούντων βουλευτών, πόσοι από αυτούς θα προτιμήσουν την αρνητική ψήφο από την αποχή και αν είναι αποφασισμένοι να βγουν απέναντι στην κυβερνητική γραμμή στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Εκτιμάται πάντως ότι η ενημερωτική διαδικασία θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις και θα αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΚΟ και του κόμματος.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί την Τρίτη, με τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους υπόλοιπους βουλευτές, ενώ σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος πιθανολογείται ότι θα συνεδριάσει και η ΚΟ εν συνόλω.

tovima.gr