Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χρήση της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε καμπάνια υπέρ της ευθανασίας.

Οι φίλοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα αντέδρασαν με θυμό και αποστροφή μετά από τη διαφήμιση που χρησιμοποίησε το θανατηφόρο τροχαίο της για να προωθήσει την ευθανασία.

«Νταϊάνα. Δεν επέλεξε τον θάνατό της… το 2024, θα έπρεπε να έχουμε την επιλογή» ήταν το μήνυμα που συνόδευε μια φωτογραφία ενός κατεστραμμένου αυτοκινήτου σε ένα τούνελ.

Η διαφημιστική καμπάνια δεν άργησε να προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «κακό», «αηδιαστικό» και «αποκρουστικό».

«Αυτό είναι σκληρό και οπορτουνιστικό» σημείωσε η φίλη της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα, Rosa Monckton. «Η Νταϊάνα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης στη ζωή της και ο θάνατός της τώρα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολύ ευτελείς λόγους».

Η βαρόνη Rosa Monckton, η οποία έκανε διακοπές με την πριγκίπισσα Νταϊάνα λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη σήραγγα Pont de l’ Alma στο Παρίσι το 1997, δήλωσε σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη από την εικόνα.

Αποσύρθηκε η καμπάνια μετά τις διαμαρτυρίες

Οι γνώστες από το παλάτι του Κένσινγκτον έμειναν άφωνοι με κάποιον να σημειώνει πως «άνοιξε τα πιο χαμηλά βάθη κακογουστιάς».

Η εικόνα αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά από καταιγισμό διαμαρτυριών. Είχε δημιουργηθεί από τη γαλλική ομάδα υπέρ της ευθανασίας ADMD, η οποία παραδέχτηκε αμυδρά ότι μπορεί να προσέλαβε ορισμένους παρατηρητές μετά τις ισχυρές αντιδράσεις.

Οι σχολιαστές σημείωσαν ότι παρά το σοκ, η εικόνα που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε κανένα νόημα λόγω των στόχων της οργάνωσης.

«Θα έπρεπε να καταλάβουμε ότι η νομοθεσία για την ευθανασία θα είχε γλιτώσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα από ένα τραγικό λάθος;» διερωτήθηκε η Le Figaro.

«Αυτή η διαφήμιση είναι άθλια. Είναι επίσης εντελώς άσχετη με το επιχείρημά τους, γιατί κανένας από τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα η Νταϊάνα, δεν ήθελε να πεθάνει» σημείωσε η δημοσιογράφος και φίλη της Νταϊάνα Petronella Wyatt.

«Είναι απίστευτος ο τρόπος που χρησιμοποιείται η καημένη η Νταϊάνα. Ανασύρει κάτι που είναι τρομερά οδυνηρό και τραυματικό για τα παιδιά της. Θα έπρεπε να ζητήσουν μια επίσημη συγγνώμη γιατί αν ήμουν συγγενής της Νταϊάνα θα εξοργιζόμουν. Πώς μπορείς να συγκρίνεις ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν κάποιος πέθανε στην ακμή της ζωής του με την υποβοηθούμενη ευθανασία;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Μαρίνα Κουτσούμπα

in.gr