Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί μια σημαντική πτυχή του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τη σημασία της κοινωνικής τους επίδρασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ΕΚΕ αναφέρεται στην ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία, πέρα από την απλή επιδίωξη του κέρδους. Περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο πρωτοβουλιών, με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, την προώθηση ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών και τη διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 τέθηκε σε ισχύ η ευρωπαϊκή Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD), σε συνέχεια της Οδηγίας για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Non-Financial Reporting Directive – NFRD).

Οι απαιτήσεις της Οδηγίας αυτής θα μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο μέσα από την τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, η οποία θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Απριλίου 2024. Η CSRD εισάγει λεπτομερέστερες απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και μεριμνά ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών θεμάτων, αλλά και των θεμάτων διακυβέρνησης, γνωστών και ως κριτηρίων ESG (Environmental-Social-Governance). Με την επέκταση του πεδίου των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να δημοσιεύουν εκθέσεις βιωσιμότητας, η CSRD αυξάνει τον αριθμό των επιχειρήσεων αυτών στην Ευρώπη από 11.000 σε 50.000.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία είναι ότι οι επιχειρήσεις που υπόκεινται στην CSRD θα υποχρεούνται να υποβάλουν εκθέσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards – ESRS). Το τρέχον έτος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σχετικά με την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, καθώς για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτά τα νέα πρότυπα.

Σύμφωνα με τη CSRD, οι εκθέσεις βιωσιμότητας από τις επιχειρήσεις θα υποβληθούν σε τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οντότητες δημοσίου συμφέροντος που υπόκεινται ήδη στην NFRD, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις εκτός ΕΕ εισηγμένες στο χρηματιστήριο με περισσότερους από 500 εργαζομένους, θα πρέπει να υποβάλουν εκθέσεις βιωσιμότητας το 2025 για το οικονομικό έτος 2024. Εκθέσεις βιωσιμότητας το 2026 που θα αφορούν το οικονομικό έτος 2025 θα πρέπει να υποβάλουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται επί του παρόντος στην NFRD, όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις εκτός ΕΕ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Στη συνέχεια, το 2027 και 2028 εκθέσεις βιωσιμότητας θα πρέπει να υποβάλουν και οι εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρά και μη πολύπλοκα πιστωτικά ιδρύματα και οι εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Με τη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών πρακτικών, οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στην αειφορία και την υπεύθυνη συμπεριφορά, βελτιώνοντας τη φήμη και την αξία τους. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τα ESRS παρέχει στις επιχειρήσεις ένα προτυποποιημένο πλαίσιο για αναφορά, το οποίο διευκολύνει τη διαχείριση των κινδύνων, τη λήψη αποφάσεων και τη σύγκριση μεταξύ αντίστοιχων επιχειρήσεων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η υιοθέτηση της ΕΚΕ όχι μόνο ωφελεί την κοινωνία γενικότερα, αλλά ενισχύει επίσης τη φήμη μιας επιχείρησης, καθώς και την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και τελικά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της ΕΚΕ, μεριμνά για τη σωστή ενημέρωση των επιχειρήσεων, προτρέποντας τες να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις της ΕΕ, ενώ παράλληλα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα τη βιωσιμότητα. Η ΟΕΒ, ως συνοδοιπόρος των επιχειρήσεων και της πολιτείας, βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις για να υποστηρίξει το κυπριακό επιχειρείν με κάθε δυνατό τρόπο. Θεμελιώδης σκοπός της είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Λειτουργός, Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΟΕΒ