Τα τελευταία χρόνια, παρά τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις και τις συστημικές διαταράξεις που προκάλεσε η πανδημία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλεπάλληλων εξωγενών οικονομικών κρίσεων, η κυπριακή οικονομία συνέχισε να επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα.

Και τούτο, καθώς η Πολιτεία, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, επέδειξαν ευελιξία και ανθεκτικότητα, διαφοροποιώντας το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, ώστε να συνάδει και να προσαρμόζεται με τις τάσεις που επιβάλλει η αγορά.

Ένα μοντέλο το οποίο, πέραν τους παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης, έχει ως βασικούς άξονες την καινοτομία, το ψηφιακό μετασχηματισμό, την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών και οικοσυστημάτων εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τμήμα των διεθνών σχέσεων και της οικονομικής διπλωματίας του ΚΕΒΕ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση των διακρατικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Κύπρου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση επενδύσεων που δεν περιορίζονται στους ανωτέρω τομείς και οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, στην  εδραίωση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου μέσω της στρατηγικής του head-quartering, στην αύξηση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών και στη γενικότερη αειφορία της Κύπρου.

Προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, το ΚΕΒΕ:

(α)        Διοργανώνει σε τακτική βάση σεμινάρια οικονομικού ενδιαφέροντος, εκδηλώσεις δικτύωσης στην Κύπρο και επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B), με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, επιχειρηματιών και επενδυτών από το εξωτερικό.

(β)         Οργανώνει συστηματικά αποστολές και επιχειρηματικά φόρουμ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως τις πρόσφατες εισερχόμενες επιχειρηματικές αποστολές από την Εσθονία, Γερμανία και το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Των επιχειρηματικών αποστολών ηγούνται αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επικεφαλής της αποστολής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

(γ)         Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία επαφή με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ανταλλάσσοντας απόψεις και μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης και προβολής της Κύπρου ως σοβαρού και ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, με παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Μέσω αυτών των δράσεων, το ΚΕΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και απρόσμενες έξωθεν κρίσεις, αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της οικονομικής διπλωματίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των Κυπριακών επιχειρήσεων σε υφιστάμενες αλλά και νέες και αναδυόμενες αγορές, καθώς επίσης και την προσέλκυση ποιοτικών και παραγωγικών επενδύσεων.

Συναφώς, το ΚΕΒΕ, όπως διαχρονικά έχει εμπράκτως αποδείξει, παραμένει πλήρως ταυτισμένο με το σκοπό της περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής της Κυπριακής οικονομίας, με κύριο άξονα, μεταξύ άλλων, την οικονομική διπλωματία, και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει  εποικοδομητικές πρωτοβουλίες, δημιουργικές δραστηριότητες και να αποτελεί αξιόπιστο συμπαραστάτη της Πολιτείας, με στόχο την  ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

* Λειτουργός στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικής Διπλωματίας, ΚΕΒΕ