Δεν έλειψαν ούτε και φέτος οι αντιδράσεις για το πασχαλινό επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού ούτε και φέτος άλλαξαν τα κριτήρια παραχώρησής του.

Κριτήρια που ισχύουν, πάντως, για πάνω από μια δεκαετία και τα οποία βρίσκονται όμως καθεχρονικά στην επικαιρότητα, παραμονές του Πάσχα, επειδή το επίδομα δεν το λαμβάνουν όλοι όσοι στηρίζονται με το σχέδιο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ως εκ τούτου, η γενναία ομολογουμένως αύξηση που υπήρξε στο πασχαλινό επίδομα φέτος πέρασε σχεδόν σε δεύτερο πλάνο μετά τις αντιδράσεις της ΕΚΥΣΥ. Με αποτέλεσμα η συζήτηση να πάει ξανά στο θέμα των κριτηρίων παραχώρησης του πασχαλινού επιδόματος, παρά την αύξηση του εν λόγω επιδόματος από 190 ευρώ πέρσι στα 250 ευρώ φέτος, που σχεδόν «μηδενίστηκε» από κάποιους οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια.

Με την αύξηση, πάντως, η Κυβέρνηση φαίνεται για μια ακόμα φορά να παραδέχεται πως τα πράγματα σήμερα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και για την υπόλοιπη κοινωνία, είναι δύσκολα, λόγω της ακρίβειας. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαγγέλλοντας την αύξηση του πασχαλινού επιδόματος, κατέγραψε τη συγκεκριμένη απόφαση ως συνέχεια των ανακοινώσεων για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, της 28ηςΜαρτίου. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ακρίβεια παραμένει και πως αυτούς που ταλαιπωρεί είναι τους πιο ευάλωτους, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας ενέταξε και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας την αύξηση του πασχαλινού επιδόματος. Με το Υφυπουργείο να αναφέρει πως «η απόφαση αυτή, ακολουθεί μια σειρά άλλων αποφάσεων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη στήριξη ομάδων πληθυσμού, μεταξύ άλλων και των Χαμηλοσυνταξιούχων, με παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους €100 κάθε μήνα από τον Απρίλιο, μέχρι και τον Ιούνιο».

Το σκηνικό ακρίβειας που παραμένει, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε και την οργή της ΕΚΥΣΥ για το θέμα του πασχαλινού επιδόματος και για τη μη αλλαγή των κριτηρίων. Κι αυτό γιατί στο σκηνικό αυτό αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε και φέτος πασχαλινό επίδομα, τη στιγμή που στηρίζονται με το επίδομα Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, με τη γνωστή μικρή επιταγή. Το ίδιο το σχέδιο φαίνεται δε, βάσει πάντα των αντιδράσεων για το πασχαλινό επίδομα, να μην είναι ούτε αυτό επαρκές για στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και η ανάγκη συμπλήρωσής του με πασχαλινά και άλλα δώρα αλλά και τα αιτήματα που υπάρχουν για αύξηση της μικρής επιταγής, καθώς η προεκλογική δέσμευση για αύξηση κατά 5% των χαμηλών συντάξεων δεν ήταν ακριβώς αυτή που φαντάζονταν οι ενδιαφερόμενοι και όχι μόνο. Ενόψει, όμως, και της έναρξης διαλόγου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση επείγει να εξεταστούν και οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί και σχέδια για τους νυν συνταξιούχους αν και το κύριο ζητούμενο θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων και αποφάσεων προκειμένου τα σχέδια στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων να είναι αχρείαστα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.