Παρόλο που όλοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ή παραγωγών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ωστόσο διαφωνούν με τον τρόπο που θα γίνει η ρύθμιση. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας συζητήθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, με τις οποίες ζητείται να φορολογούνται με 90% τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και παράλληλα να επιβάλλεται «τέλος ανταπόδοσης» στους παραγωγούς ηλεκτρισμού με τη χρήση ΑΕΠ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε πως ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών αφορά εταιρίες φυσικού αερίου και διυλιστήρια, υποδεικνύοντας πως στην Κύπρο στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες μέσω χορηγιών για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε, επίσης, πως σύντομα το Υπουργείο θα προχωρήσει στην έκδοση νέου διατάγματος για διεύρυνση του καταλόγου για στήριξη των ευάλωτων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το υπουργείο διαφώνησε με την τροποποίηση των σκοπών του Ταμείου, έτσι ώστε τα χρήματα να μην χρησιμοποιούνται για ΑΠΕ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την επιβολή ειδικού τέλους, το οποίο θα είναι στα πρότυπα της επιβολής πιστωτικού τέλους για τις τράπεζες. Όπως εξήγησε, το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται στη βάση του κύκλου εργασιών και το κόστος που έχουν οι εταιρείες ΑΠΕ. Την ίδια ώρα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής και την αποτελεσματικότητα των προτάσεων νόμου. Είπε πως προτιμότερη είναι η επιβολή ειδικού τέλους. Εξέφρασε και την εκτίμηση πως τα απροσδόκητα κέρδη υπολογίζονται γύρω στα €8 εκατ. με €10 εκατ.

Εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας λέχθηκε πως όποια ρύθμιση εγκριθεί δεν μπορεί να επιβληθεί αναδρομικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τμήματος, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε μήνα τα κέρδη τους, προχωρώντας στους δικούς τους υπολογισμούς, προσθέτοντας πως στη συνέχεια το τμήμα θα προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους. Από πλευράς της ΡΑΕΚ, αναφέρθηκε πως εάν εγκριθεί η νομοθετική ρύθμιση θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί.

Για περίπλοκο νομικό ζήτημα έκανε λόγο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική βούληση να συζητήσει ορθολογικά το θέμα, με στόχο να βρεθούν λύσεις, προς όφελος του καταναλωτή, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Όπως υποστήριξε, τα υπουργεία και οι διάφορες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη συζήτηση είχαν διαφορετικές θέσεις.