Την ενίσχυση της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, καταδεικνύουν τα στοιχεία για τις τουριστικές αφίξεις του 2022, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ότι στόχος για το 2023 είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν το 2022 και να πλησιάσουν τα αντίστοιχα του 2019.

«Το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε από την περσινή χρονιά, είναι ότι ο τουρισμός μας είναι πιο ανθεκτικός και ότι δικαιούμαστε πλέον να λέμε ότι ο κυπριακός τουρισμός δεν εξαρτάται από τη ρωσική αγορά», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Όπως είπε, η διαφοροποίηση και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κυπριακού τουρισμού, αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα του 2022 ιδιαίτερα στο κομμάτι των εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 90% του 2019.

«Δηλαδή είχαμε σχεδόν μια πλήρη ανάκαμψη των εσόδων του 2019, ενώ σε αφίξεις είμαστε περίπου στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο σε αφίξεις καταφέραμε να φέρουμε τις περίπου 250.000 αφίξεις από την ΕΕ μετριάζοντας την απώλεια από τη ρωσική αγορά, αλλά οι αφίξεις αυτές είχαν δαπανήσει περισσότερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, η επίτευξη του 90% των εσόδων του 2019 κατατάσσει την Κύπρο στις κορυφαίες 20 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την ανάκαμψη εσόδων σε σύγκριση με το 2019.

Κατά κεφαλή δαπάνη

Με βάση διαθέσιμα στοιχεία, η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών στην Κύπρο ήταν €760 ενώ στην Ελλάδα ήταν στα €646, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2019, με την αύξηση να μην οφείλεται στον πληθωρισμό, αφού οι τουριστικοί φορείς στην Κύπρο είχαν παραχωρήσει μειωμένες τιμές λόγω και της απώλειας της ρωσικής αγοράς.

Ο κ. Περδίος σημείωσε πως το προφίλ του κυπριακού τουρισμού είναι ότι υπάρχει η βρετανική αγορά που είναι η ραχοκοκαλιά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε περισσότερο μερίδιο στις αφίξεις, το οποίο σχεδόν παρέμεινε αμετάβλητο, αλλά καταγράφηκε αυξημένο μερίδιο από τις χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ.

Όπως είπε, το 2022 ήταν η χρονιά των ιστορικών ρεκόρ στις αφίξεις από Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ ρεκόρ 20ετίας καταγράφηκαν από Γερμανία και Ελβετία.

Περαιτέρω σε σύγκριση με το 2019, οι συνολικές αφίξεις από την ΕΕ παρουσίασαν αύξηση 24%, ενώ ανά χώρα, οι αφίξεις από την Πολωνία κατέγραψαν αύξηση 133% και ακολούθησαν η Γαλλία με 98%, η Δανία με αύξηση 67%, η Αυστρία, Ουγγαρία και Ιταλία με αύξηση 58% και η Γερμανία με αύξηση 31%.