• Ο Διευθυντής του ΣΥΛ Κωσταντίνος Παρμακλής μιλά στο Forbes για τη ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας

Aπό που προέκυψε η γενναία απόφαση να προχωρήσει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας με ολιστική ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας;

Με την πρόσληψή μου στη θέση του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας προχώρησα με τον καταρτισμό Στρατηγικού Πλάνου για τον εκσυγχρονισμό του σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στα πολλά σημαντικά που έπρεπε να αλλάξουν είναι και η ολιστική ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης του καταναλωτή. Η ψηφιοποίηση του κύκλου εξυπηρέτησης, περιλαμβάνει την καταγραφή του νερού από το υδρόμετρο, την έκδοση, την αποστολή και την πληρωμή των λογαριασμών υδροληψίας. Προς τούτο, μετά από εισήγηση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε η διαδικασία ψηφιοποίησης της αποστολής των λογαριασμών υδροληψίας αφού απαριθμήθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της τολμηρής μετάβασης στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή που διάγουμε.

Τι προεργασία χρειάστηκε ώστε να ετοιμάσετε την υπηρεσία να ανταποκριθεί στην μαζική ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας;

Ήταν ομολογουμένως μία δύσκολη προετοιμασία, η οποία σχεδιάστηκε με μεγάλη λεπτομέρεια από τους προγραμματιστές συνεργάτες μας και την υπηρεσία. Δώσαμε όλες τις πιθανές λύσεις ψηφιοποίησης σκεπτόμενοι όλους τους καταναλωτές μας. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί το 100% του κοινού σε ένα ενιαίο κάλεσμα αλλαγής.

Πάντοτε θα υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή και αρνητισμός, όπως επίσης και δικαιολογημένες περιπτώσεις αδυναμίας στην υιοθέτηση της αλλαγής. Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός του QR Κωδικού από τους προγραμματιστές και η ευχρηστία του, έκανε την μεγάλη διαφορά. Μέσω του QR Κωδικού και ακολουθώντας πολύ απλά βήματα, ένας λογαριασμός υδροληψίας μπορεί να ψηφιοποιηθεί μέσα σε δύο λεπτά. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε τη γρήγορη ψηφιοποίηση πέραν των μισών λογαριασμών, άμεσα και γρήγορα.

Από εκεί και πέρα, χρειάστηκε και ακόμη χρειάζεται ομάδα εργαζομένων να δουλεύει ακατάπαυστα πίσω από την σκηνή ώστε να καταχωρούνται σωστά τα επικαιροποιημένα στοιχεία των καταναλωτών. Με την μαζική ψηφιοποίηση των λογαριασμών αναδείχτηκε και η ανάγκη της μαζικής αποστολής ηλεκτρονικών λογαριασμών. Ο Οργανισμός διασφάλισε την εύρυθμη και γρήγορη αποστολή τους, καθώς και την αποστολή ηλεκτρονικής απόδειξης μετά την ηλεκτρονική πληρωμή. Πέραν της αποστολής ηλεκτρονικού λογαριασμού υδροληψίας αποστέλλεται και μήνυμα SMS στα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η ενημέρωση τους αναφορικά με τον λογαριασμό τους.

Πέραν της έντυπης ενημέρωσης μέσω ταχυδρομείου προς το κοινό, το ΣΥΛ προχώρησε και με καμπάνια ενημέρωσης η οποία έχει επικοινωνήσει την ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας με ποικιλόμορφο τρόπο ώστε να φτάσει το μήνυμα σε όλους. Πως κρίνετε την επικοινωνία που έτυχε η προσπάθεια σας προς την υλοποίηση του στόχου;

Η όλη προσπάθεια, ήταν να επικοινωνήσουμε σε όλους τους καταναλωτές μας την υποχρεωτική ψηφιακή μετατροπή των λογαριασμών υδροληψίας βάζοντας χρονοδιαγράμματα ώστε να πετύχουμε την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ολιστική μετάβαση. Προς τούτο, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε σε μία στρατηγική μάρκετινγκ, η οποία να είναι μεγάλη σε διάρκεια χρόνου και ξεκάθαρη κάτω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εστιάζει στη προσέγγιση του στόχου μέσα από πολλές πλατφόρμες και κανάλια.

Μαζί με τους επικοινωνιολόγους – διαφημιστές συνεργάτες μας στήσαμε μία ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία θεωρώ έκανε πραγματική αίσθηση, συγκίνησε και ευαισθητοποίησε με τα μηνύματα που έστειλε, ενώ έπεισε πολλούς συνανθρώπους μας να προχωρήσουν με την ψηφιοποίηση. Για την καμπάνια επιστρατεύτηκαν σκηνογράφοι, ηθοποιοί, παιδάκια, γνωστοί influencers της κυπριακής κοινωνίας, κοινωνικοί λειτουργοί και λειτουργοί του Συμβουλίου, των Δημαρχείων, των Κοινοτικών Αρχών και των Πολυδύναμων Κέντρων, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της ενημέρωσης και βοήθειας του κοινού να ανταποκριθεί. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τα ΜΚΔ, τα ΜΜΕ, διαφημιστικές πινακίδες σε δρόμους και εμπορικά κέντρα, το διαδίκτυο, δημιουργήθηκε επίσης κανάλι στο You Tube, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τα τηλεοπτικά κανάλια. Το πλέον συγκινητικό είναι ότι όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες που έλαβαν μέρος στην καμπάνια αυτή, ταυτίστηκαν με το μήνυμά της και έγιναν συμμέτοχοι στην προσπάθεια όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του ΣΥΛ.

Ποιο το όφελος του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και τα ευρύτερα οφέλη από την ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας;

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης των λογαριασμών υδροληψίας είναι πολλά. Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι η απεξάρτηση του Οργανισμού από το χαρτί. Η μεγάλη μας προσπάθεια για ολική απεξάρτηση από το χαρτί έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να υιοθετηθούν και άλλες καινοτομίες όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης του κοινού, η ηλεκτρονική υπογραφή και άλλα. Με την ψηφιοποίηση των λογαριασμών έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος προς τον τελικό στόχο. Το ΣΥΛ υδροδοτεί 145 χιλιάδες υποστατικά και εκδίδει 870 χιλιάδες λογαριασμούς το χρόνο. Η ψηφιοποίηση τους θα εξοικονομήσει 100 τόνους χαρτιού το χρόνο, θα μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του Οργανισμού και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει 300 χιλιάδες ευρώ από την αγορά επιστολόχαρτων, εκτυπωτικών και ταχυδρομικών τελών. Με την ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας το ΣΥΛ κάνει ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους Ημικρατικούς Οργανισμούς και Τοπικές Αρχές για να πράξουν το ίδιο.

Σε ποιο ποσοστό βρίσκεται σήμερα η ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας και πώς θα αντιμετωπίσετε ως Οργανισμός όσους δεν θα πετύχουν την ψηφιοποίηση εντός του προκαθορισμένου χρόνου;

Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε πετύχει την ψηφιοποίηση 115 χιλιάδων λογαριασμών από τις 145 χιλιάδες, ποσοστό 80%. Αρκετοί λογαριασμοί χρήζουν διερεύνησης επειδή τα υποστατικά δεν είναι εγγεγραμμένα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Ο στόχος είναι να καλύψουμε το 90% των υποστατικών μέχρι το τέλος του 2022. Στην προσπάθεια συνεισφέρει και το τηλεφωνικό κέντρο με το οποίο το ΣΥΛ έχει συμβόλαιο, το οποίο τηλεφωνεί στους καταναλωτές που δεν έχουν ψηφιοποιήσει τους λογαριασμούς τους, καθοδηγώντας τους να το πράξουν. Η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική και πιστεύω ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Πιθανότατα να δοθεί μικρή παράταση χρόνου ώστε να προλάβουν και οι τελευταίοι καταναλωτές να ανταποκριθούν στην απαίτηση αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο να ολοκληρώσει την διερεύνηση με τα υποστατικά των οποίων η εικόνα με την ιδιοκτησία τους δεν είναι ξεκάθαρη. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μικρή ομάδα καταναλωτών, οι οποίοι αδυνατούν να ψηφιοποιήσουν οι ίδιοι τον λογαριασμό τους ή να αναθέσουν σε κάποιο να παραλαμβάνει ηλεκτρονικά τον λογαριασμό εκ μέρους τους. Όταν θα έχουμε εικόνα των υποστατικών αυτών θα αποφασιστεί ο τρόπος που θα παραλαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αφήσουμε κανένα καταναλωτή χωρίς λογαριασμό υδροληψίας. Καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν αλλά αρνούνται να το πράξουν θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν ισχνή μειοψηφία που αντιδρά στην οποιαδήποτε αλλαγή.

Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα προς το κοινό όσον αφορά την πορεία ψηφιοποίησης που πήρε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας;

Η προσπάθεια ψηφιοποίησης των λογαριασμών υδροληψίας  του ΣΥΛ και η συντριπτική υιοθέτησή της από το κοινό απέδειξε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Διάγουμε πλέον την 4η βιομηχανική επανάσταση,  η οποία είναι ψηφιακή και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στη νέα πραγματικότητα ώστε να μην βιώσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν για να μην μείνει κανένας πίσω. Γενικά η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι υποχρεωτική, με βάση Ευρωπαϊκή οδηγία και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Η ψηφιοποίηση είναι προς όφελος των πολιτών και ειδικά όσων έχουν κινητικά προβλήματα ή αδυνατούν να μετακινούνται εύκολα και να έχουν φυσική παρουσία και πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση βοηθά στην γρήγορη και άμεση διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των πολιτών και συμβάλλει στη εύρυθμη λειτουργία μιας πιο μικρής και ευέλικτης κρατικής υποδομής. Τέλος, η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και στην μείωση των ρύπων. Το ΣΥΛ σχεδιάζει να μετατραπεί σε ένα πράσινο μη ρυπογόνο οργανισμό σεβόμενο το περιβάλλον και τους πολίτες της χώρας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

http://www.wbn.org.cy