Καθοριστική, όχι μόνο για την τύχη του διαλόγου για την ΑΤΑ αλλά και για την εργατική ειρήνη στον τόπο, κρίνεται η ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένη η 12η Ιανουαρίου. Καθώς την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τελευταία, για πολλούς, κοινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους, τις συντεχνίες και τους εργοδότες μαζί, για το θέμα της ΑΤΑ και, με τη λήξη της, μιας νέας πανσυνδιαλακτικής σύσκεψης για λήψη εάν κριθεί αναγκαίο δυναμικών μέτρων από τις συντεχνίες και συγκεκριμένα για παναπεργία.

Η λήψη μέτρων σαφώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επαφών που θα υπάρξουν την ίδια μέρα στο Υπουργείο Εργασίας για την ΑΤΑ, η οποία σήμερα, βάσει και της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, αποδίδεται στο 50% του πληθωρισμού. Βάσει αυτής της συμφωνίας, όπως έγινε χθες γνωστό μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου και σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ, το 50% της ΑΤΑ για τον Ιανουάριο ανέρχεται 4,36% και το 100% στο 8,71%. Εν ολίγοις, εκεί και όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, οι μισθοί στο τέλος του μήνα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 4,36%, εφόσον συνεχιστεί η υφιστάμενη συμφωνία. Αίτημα των συντεχνιών, πάντως, είναι η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού και καταβολή της στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως επιβεβαιώθηκε χθες σε σύσκεψη που είχαν, τη στιγμή που ως γνωστόν οι εργοδοτικές οργανώσεις επιμένουν σε κατάργηση της ΑΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρό το καλάθι για την ΑΤΑ – Απαισιόδοξος ο Κούσιος

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στα γραφεία της ΠΟΕΔ συμμετείχαν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, που λαμβάνουν μέρος στο διάλογο που άρχισε το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και η ΠΑΣΥΔΥ και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Χθες επιβεβαιώθηκε το αίτημα όλων των συντεχνιών για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ αλλά και η πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Υπουργείο Εργασίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», γι’ αυτό και αποφασίστηκε χθες όπως η νέα συνάντηση των συντεχνιών να γίνει την ίδια μέρα με την νέα κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου οι πιθανές κινητοποιήσεις, που θα είναι καθολικές και θα επηρεάσουν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να γίνουν το συντομότερο και αρκετά πριν τις Προεδρικές, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα δεν επιθυμεί το ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι τις κάλπες. Μάλιστα, φαίνεται να έγιναν ήδη σκέψεις για την ημερομηνία πραγματοποίησης της πρώτης απεργίας –που δεν θα είναι μικρής διάρκειας- και συζητήθηκαν ακόμα και τα μέτρα κλιμάκωσης που θα ακολουθήσουν.

Δυσφορούν οι εργοδότες και μιλούν για εκβιασμό

Την αποφασιστικότητα τους για κινητοποιήσεις κατέγραψαν χθες και δημοσίως οι γ.γ. της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Ανδρέας Μάτσας, στην τηλεόραση του ΡΙΚ. Με τον κ. Μάτσα να ανοίγει ως παράθυρο για άρση του διαφαινόμενου αδιέξοδου τη θέση των συντεχνιών πως είναι έτοιμες να συζητήσουν σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού, με αρχή από φέτος.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, που βρίσκονταν επίσης στο πάνελ του ΡΙΚ, άφησαν να εννοηθεί πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για διάλογο και πως το ορόσημο της 12ης Ιανουαρίου που έθεσαν οι συντεχνίες είναι τεχνητό, χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για το τελεσίγραφο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και για τον εκβιασμό, όπως άφησαν να εννοηθεί, των συντεχνιών, σχολιάζοντας τις προθέσεις για κινητοποιήσεις. Ως προσωρινή λύση επικαλέστηκαν, όπως και οι συντεχνίες, τη μεταβατική συμφωνία του 2017, που προβλέπει συνέχιση του διαλόγου για νέα συμφωνία απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της αλλά και πως μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας την συνέχιση της υφιστάμενης.

Η μπάλα είναι στον υπουργό

Σχολιάζοντας στον «Φ» τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου ανέφερε πως πλέον εκ των πραγμάτων η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του υπουργού Εργασίας, ο οποίος καλείται να ασκήσει τον μεσολαβητικό του ρόλο στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία, όπως υπενθύμισε, φέρει και την υπογραφή της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη και τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με τις εργοδοτικές οργανώσεις την ερχόμενη Δευτέρα 9 του μήνα, η οποία θα προηγηθεί της κοινής συνάντησης της 12ης Ιανουαρίου.