Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς προτίθεται να διαχειριστεί την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για εκμίσθωση δασικής γης σε εταιρεία για σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου. Κληθείς από τον «Active» να σχολιάσει το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φ» για παραχώρηση κρατικής γης για γήπεδο γκολφ χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, ο Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι ο ίδιος θα μελετήσει το θέμα και θα επανέλθει με απόφαση. 

Σημειώνεται πως με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της απερχόμενης κυβέρνησης, η πολεοδομική άδεια θα προηγηθεί της εκμίσθωσης δασικής γης και επομένως στο πλαίσιο της εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας θα γίνει περιβαλλοντική αξιολόγηση. Σε περίπτωση θετικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης θα προταθούν στους όρους της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα και μέτρα μείωσης των επιπτώσεων. Περαιτέρω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία αναμένεται να βρουν τρόπους για να αποδείξουν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί «εξαιρετική περίπτωση που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρισαν δασική γη στα μουλωχτά 10 μέρες πριν τις προεδρικές

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, χαρακτήρισε μεμπτή τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης να χαρίσει δασική γη σε ιδιώτη χωρίς ανοικτή και διαφανή διαδικασία. Μιλώντας στον «Active» έκανε λόγο για απαράδεκτο γεγονός. Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ένας ιδιώτης ενδιαφέρεται να εκμισθώσει δασική γη και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η γη μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης  για εμπορικούς, τουριστικούς, επιχειρηματικούς και άλλους λόγους, δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει από το να βγει σε ανοικτό διαγωνισμό. Σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ζητήματα περιβαλλοντικής φύσεως, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μίσθωση αφορά δασική γη.  

Ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Κάδης, ανέφερε ότι ήταν υποχρεωμένος να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλες τις διαστάσεις. Πρόσθεσε ότι από το 2005 που λήφθηκε η πρώτη απόφαση για ένα γήπεδο γκολφ στην περιοχή Αμμοχώστου μέχρι και σήμερα καμία κυβέρνηση δεν διαφοροποίησε τη στρατηγική. Σημείωσε ότι ενώπιον του Υπουργικού έθεσε τους προβληματισμούς για την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Τόνισε πως η καλύτερη λύση θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού στη βάση και των εισηγήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.