Από την απόφαση της κυβέρνησης εξαρτάται το ζήτημα με τις εκατοντάδες εταιρείες νόμιμων επενδυτών που είναι αδρανοποιημένες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών κι έχουν παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Λίγο ως πολύ, αυτό ήταν γνωστό. Ωστόσο, με χθεσινές δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δεν άφησε αμφιβολίες, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως είναι «ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα».

Σε χθεσινές τοποθετήσεις του, μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, κλήθηκε να μιλήσει για τον απεγκλωβισμό 400 και πλέον εταιρειών που επηρεάστηκαν από τις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις, χωρίς αυτές να έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν προχωρά ή αν δεν προχωρά το θέμα δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να απαντήσω εγώ. Ο δικός μου περιορισμένος ρόλος ήταν να δώσω νομική γνωμάτευση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο μου τέθηκε. Την έδωσα, τονίζοντας πως, το τι θα επιλέξουν να πράξουν οι διάφοροι φορείς, όπως λ.χ. ο Έφορος Εταιρειών, είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Είναι εντελώς πλέον εκτός της δικής μου αρμοδιότητας το θέμα».

Θυμίζουμε ότι οι αγγλοαμερικανικές κυρώσεις σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων για υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επηρεάσαν και νόμιμους επενδυτές. Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών δεν ικανοποιεί αιτήματα οντοτήτων που λάμβαναν υπηρεσίες από τα δυο μεγάλα γραφεία παροχής υπηρεσιών που συμπεριλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων. Παρ΄ όλο που δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, καθώς μόνο τα περιοριστικά μέτρα από ΟΗΕ και ΕΕ είναι δεσμευτικά για τη Δημοκρατία. Το Τμήμα Εφόρου Εταιρείων ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Η γνωμάτευση ετοιμάστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες μας αναφέρει τα γνωστά δεδομένα σε σχέση με τη νομοθεσία. Οπόταν πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά του Προεδρικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Να σημειωθεί ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν οι επηρεαζόμενοι νόμιμοι επενδυτές από τις… έμμεσες κυρώσεις, έχουν παγώσει. Οι εμπορικές τράπεζες για να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς, όμως, ζητούν πιστοποιητικό από τον Έφορο Εταιρειών που να αποδεικνύει ότι διέκοψαν τη συνεργασία τους με τα μεγάλα γραφεία στα οποία επιβλήθηκαν απευθείας περιοριστικά μέτρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για την ώρα. Εξάλλου, σε χθεσινές δηλώσεις της στο ΡΙΚ η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, έκανε λόγο για 400-600 οντότητες πελατών, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, λάμβαναν μόνο νόμιμες διοικητικές υπηρεσίες και έχουν υποστεί επιπτώσεις. Πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα από τη Κυβέρνηση για να υπάρξει διαχωρισμός για το ποιες οντότητες μπήκαν στις κυρώσεις. αλλά και να προστατευθούν οι οντότητες οι οποίες υφίστανται αυτές τις κυρώσεις αναίτια.