Την επιβολή φορολογιών από το Τμήμα Φορολογίας χωρίς σχετικούς ελέγχους, σε περιπτώσεις εταιρειών που παρουσιάζουν διαχρονικά ζημιές, λόγω σημαντικών απομειώσεων επενδύσεων σε θυγατρικές/συνδεδεμένες εταιρείες ή/και απομειώσεις χρεωστικών υπολοίπων, με κίνδυνο την απώλεια δημοσίων εσόδων, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε πως εταιρεία καταχώρισε στη δήλωση του 2014, επένδυση ύψους €672 εκ. σε θυγατρική εταιρεία (100%) και το ίδιο έτος αναγνώρισε απομείωση της επένδυσης κατά €638εκ. ή ποσοστό 95%. Η εταιρεία το 2017 αντέστρεψε την εν λόγω απομείωση εξολοκλήρου.

Επίσης, το Τμήμα Φορολογίες επέβαλε φορολογίες μέχρι το 2019, με βάση τη δήλωση της εταιρείας, χωρίς  οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του φορολογητέου εισοδήματος. «Η πιο πάνω επένδυση δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο πρόκειται για πραγματική πράξη μεταξύ τρίτων προσώπων, με βάση την αρχή των εμπορικών συναλλαγών ή για πράξη μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων τύπου άτοκου δανεισμού ή/και πλασματικά ποσά και ενδεχομένως να σχετίζεται με θέματα που υπόκεινται στον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με την Υπηρεσία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις εταιρείας υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις κατά τα έτη 2012 μέχρι το 2020 σε θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες απομειώνονται σημαντικά (περίπου 55%) κατά τα έτη 2014 μέχρι 2016.  Η εταιρεία επίσης, επένδυσε σε συνδεδεμένες εταιρείες το 2013 για το συνολικό ποσό των €38,8 εκατ. και το ίδιο έτος οι εν λόγω επενδύσεις απομειώθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου (κατά 99,9).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το Τμήμα Φορολογίας να προχωρήσει στη διερεύνηση των απομειώσεων των επενδύσεων και των χρεωστικών υπολοίπων και, ανάλογα με τα ευρήματα και, όπου απαιτείται, να επιβάλλει φορολογία/πρόσθετη φορολογία, σύμφωνα με τη νομοθεσία ή/και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να ενημερωθεί η ΜΟΚΑΣ.

Ανεπαρκής έλεγχος

Την ίδια ώρα η Ελεγκτική εντόπισε ανεπαρκή έλεγχο από το Τμήμα Φορολογίας στις περιπτώσεις εταιρειών που προβαίνουν σε σημαντικές συναλλαγές με συνδεδεμένα ή/και άλλα πρόσωπα, με ενδεχόμενο τη μη τήρηση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας. Στην έκθεση εντοπίζεται και απουσία μηχανισμού τακτικής συμφιλίωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης (FIMAS), με τα επιμέρους μηχανογραφικά συστήματα και άλλες πηγές πληροφόρησης, από το λογιστήριο του Τμήματος Φορολογίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των εισπράξεων του Τμήματος.

Επιστροφές/συμψηφισμοί

Επιπλέον, η Υπηρεσία διαπίστωσε πως το Τμήμα διενεργεί επιστροφές ή/και εσωτερικούς συμψηφισμούς μεγάλων ποσών ΦΠΑ, χωρίς επιτόπιους ελέγχους καθώς και χαμηλό ποσοστό επισκέψεων ελέγχου στα υποστατικά των εγγεγραμμένων στο Μητρώο ΦΠΑ προσώπων, από το Τμήμα.

Στα ευρήματα περιλαμβάνεται  και καθυστέρηση από το Τμήμα της καταβολής εισφορών ΓεΣΥ στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, σε αντίθεση με τις πρόνοιες των σχετικών κανονισμών και εντοπισμό λαθών, παραλείψεων και σημαντικών παρεκκλίσεων κατά την εφαρμογή/ υλοποίηση του Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζόμενων υποκείμενων σε ΦΠΑ με αποτέλεσμα, να λάβουν κρατική ενίσχυση πρόσωπα που δεν ήταν δικαιούχοι.