Αδυνατεί το Τμήμα Φορολογίας να εντοπίσει τα αδήλωτα εισοδήματα πολλών φορολογουμένων, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της για το Τμήμα για το 2022.

Παράλληλα διαπιστώνει πως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και τους νόμους, το Τμήμα Φορολογίας δεν προχωρεί στη λήψη των μέτρων. Βάσει των σχετικών νομοθεσιών, τέτοια μέτρα είναι η επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων, η τοποθέτηση ΜΕΜΟ στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, καθώς και η δέσμευση καταθέσεων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται τη λήψη κατάλληλων μέτρων για εντοπισμό προσώπων που ενδεχομένως φοροδιαφεύγουν, τη φορολογική διερεύνησή τους και την επιβολή πρόσθετων φορολογιών.

Απώλεια εσόδων

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Τμήμα Φορολογίας παρουσιάζει σε πολλές περιπτώσεις αδυναμίες ως προς τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία/κανονισμούς και τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του, κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό. Μάλιστα, παραθέτει και σχετικά παραδείγματα που αφορούν συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω κυρίως της μη έγκαιρης και αναποτελεσματικής αξιοποίησης των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του. Επίσης, άλλη παρατήρηση αφορά τη μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα για αριθμό φορολογικών ετών και η μη επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, με βάση την κρίση του Εφόρου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του κράτους.

Επ’ αυτού, η υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το Τμήμα διενεργεί έγκαιρα εξέταση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα των φορολογουμένων και να επιβάλλει φορολογίες εντός της προθεσμίας των έξι ετών που προνοεί η νομοθεσία, για διασφάλιση των εσόδων του κράτους. Υποδεικνύει επίσης πως, στις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν ήδη φορολογίες, με βάση τη δήλωση του φορολογούμενου, χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση/έλεγχο από το Τμήμα, να γίνει έστω και εκ των υστέρων και, σε κάθε περίπτωση εντός της προθεσμίας των έξι ετών, αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους και ανάλογα και όπου κριθεί αναγκαίο να προβεί σε σχετικούς ελέγχους ή/και επιβολή πρόσθετων φορολογιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Μειώνονται οι εκκρεμείς φορολογίες, αλλά…

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία διαπίστωσε πως υπήρξε σημαντική μείωση στις εκκρεμείς φορολογίες του Τμήματος τα τελευταία 2 χρόνια, ωστόσο εντόπισε πως υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση και έκδοση φορολογιών, με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία που προνοεί η νομοθεσία για επιβολή φορολογίας/ πρόσθετου φόρου και να επιβάλει φορολογία, για σειρά ετών, με βάση τη δήλωση των φορολογούμενων, χωρίς οποιανδήποτε έλεγχο, με κίνδυνο την απώλεια εσόδων.

Βουνό τα καθυστερημένα έσοδα

Για άλλη μια φορά η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων, ύψους πέραν των €2,5 δισ., από τα οποία, ποσό ύψους €1 δισ. θεωρείται επισφαλές,λόγω κυρίως της καθυστέρησης στη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το Τμήμα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί το Τμήμα Φορολογίας να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. Σημειώνει, επίσης, πως στο Τμήμα εκκρεμούν συσσωρευμένες φορολογίες υπό ένσταση, περίπου 14.500, για συνολικό ποσό φόρου €683 εκατ. (€334 εκατ. το 2021), ποσό το οποίο, μέχρι την εξέταση των ενστάσεων, δεν θεωρείται εισπρακτέο. Η Υπηρεσία υπέδειξε στο αρμόδιο Τμήμα να εξετάσει τις παλαιές ενστάσεις, αφού οι νέες ενστάσεις εξετάζονται χωρίς καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται πως με σημερινό του δημοσίευμα ο «Φ» ενημέρωσε πως το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής ενστάσεων, η οποία εξετάζει προς το παρόν τις ενστάσεις για ΦΠΑ, ενώ θα στελεχωθεί με 20 επιπλέον λειτουργούς, για να εξετάζει ενστάσεις έμμεσης φορολογίας.