Στη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ενστάσεων έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας, η οποία θα εξετάζει τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν οι πολίτες όταν διαφωνούν με τις διάφορες φορολογίες που τους επιβάλλονται. Η δημιουργία της επιτροπής έγινε στα πλαίσια της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δίκαιης φορολόγησης.

Προς το παρόν, η συγκεκριμένη ομάδα επιλαμβάνεται υποθέσεις ΦΠΑ σε παγκύπρια βάση, ενώ σύντομα αναμένεται να στελεχωθεί με επιπλέον 20 λειτουργούς, οι οποίοι θα εξετάζουν τις εντάσεις για την άμεση φορολογία εντός δώδεκα μηνών από την υποβολή τους.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης δήλωσε στον «Φ» πως οι εντάσεις που θα εξετάζονται απορρέουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ατόμων, όπως είναι ο Φόρος Εισοδήματος, η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα και η εισφορά στο ΓεΣΥ. Όπως εξήγησε, στόχος της επιτροπής είναι τους επόμενους 12 μήνες να εξεταστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενστάσεων.

Τρέχουν οι εκκαθαρίσεις

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εκστρατεία μείωσης της καθυστερημένης εργασίας μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων εισοδήματος ατόμων και εταιρειών. Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πέραν των 1,5 εκατ. φορολογίες ατόμων μέχρι και το φορολογικό έτος 2021, με πληρωτέο φόρο εισοδήματος €265,3 εκατ. Επίσης, επιστράφηκαν €81,1 εκατ. για φόρο εισοδήματος, μη συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων.

Επιπρόσθετα έχουν επιβληθεί περίπου 637 χιλιάδες φορολογίες εταιρειών μέχρι και το φορολογικό έτος 2021, με πληρωτέο φόρο εισοδήματος €267,6 εκατ. και επιστράφηκαν €71,3 εκατ. για φόρο εισοδήματος, μη συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται μόνο οι δηλώσεις για τις οποίες χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έλεγχος, στη βάση διαχείρισης κινδύνου και οι πλείστες των οποίων αναμένεται να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη το αρμόδιο Τμήμα άρχισε τη διαδικασία εκκαθάρισης του φορολογικού έτους 2022 για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας, στόχος είναι τους επόμενους μήνες να εκκαθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού έτους 2022, έτσι ώστε εντός του 2024 και μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2023 να εκκαθαριστεί μεγάλο μέρος και των Δηλώσεων Ατόμου του 2023. «Με αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Φορολογίας θα επιτύχει να εκκαθαρίζει σε ετήσια βάση τις δηλώσεις του πιο πρόσφατα υποβληθέντος έτους» πρόσθεσε.

Μέσω τεχνικής νοημοσύνης το TaxForAll

Προσπάθειες καταβάλλονται και για να αναπτυχθεί στο TaxForAll (TFA) το εργαλείο της τεχνικής νοημοσύνης (Artificial Intelligence AI), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Το Τμήμα Φορολογίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ανάδοχο του έργου για να περιλάβει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο μηχανογραφικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι τον Μάρτιο τέθηκε σε λειτουργία τοTFA για εργασίες που σχετίζονται με το ΦΠΑ. Στο μεταξύ, η δεύτερη και η τρίτη φάση του συστήματος θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2025 και θα αφορούν όλες τις φορολογίες . Σημειώνεται πως, μετά τις δύο προσθήκες στο TFA που σχετίζονται με την απόκτηση αριθμού φορολογικού μητρώου, οι επόμενες προσθήκες θα είναι η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ελεγχόμενων συναλλαγών από εταιρείες που έχουν την υποχρέωση να το πράξουν και η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση καινούργιας κατοικίας.

Επιστράφηκε ΦΠΑ €534 εκατ.

Εντός 15 ημερών το Τμήμα Φορολογίας επιστρέφει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις για να ενισχύσει τη ρευστότητα τους. Το ποσό επιστροφών Φ.Π.Α. (συμπεριλαμβανομένων και συμψηφισμών) κατά το έτος 2023 ανήλθε στα €534 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 15%, σε σχέση με το 2022, που ήταν €463 εκατ., ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών έγκαιρης διαχείρισης των αιτημάτων μέσα από το νέο μηχανογραφικό σύστημα TFA.