Το πράσινο φως άναψε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) της Ελλάδας στην ΑΤΗΚ, για να προχωρήσει και να κλειδώσει την πράξη πώλησης της Cyta Hellas στη Vodafone, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές με πρόσθετο κόστος για τον ημικρατικό οργανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», για την έκδοση της απόφασης της ΕΕΤΤ, οριακά εντός του χρονοδιαγράμματος που δεν θα δημιουργούσε επιπλοκές, καταλυτική ήταν η διακριτική παρέμβαση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών της Ελλάδας Βασίλη Μαγκλάρα. 

Με δική του παράκληση η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Επιτροπής στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στην οποία ολοκλήρωσε την εξέταση της εξαγοράς και άναψε το πράσινο φως στην ΑΤΗΚ για την ολοκλήρωσή της. Προηγήθηκε μερικές μέρες πριν τη συνάντηση του Βασίλη Μαγκλάρα με την υπουργό Μεταφορών της Κύπρου Βασιλική Αναστασιάδου, όπου είναι φανερό ότι μεταφέρθηκε παράκληση για να μην υπάρξει καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσημα στην Vodafone η Cyta Hellas

Από την ολοκλήρωση της πράξης πώλησης της Cyta Hellas στη Vodafone, η ΑΤΗΚ θα εισπράξει το ποσό των €118 εκατ., ενώ η τυχόν καθυστέρηση στην έγκριση της συμφωνίας από την ΕΕΤΤ θα έφερνε επιπλοκές, αφού θα χρειαζόταν η ΑΤΗΚ ενδεχομένως να προσθέσει κι άλλο ποσό για κάλυψη ζημιών της θυγατρικής, που έστω και περιορισμένο θα απαιτούσε διαδικασίες έγκρισης από υπουργείο Οικονομικών, υπουργικό και Βουλή στη Λευκωσία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου χρόνου και η συμφωνία πώλησης της Cyta Hellas ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Δύο μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου το πράσινο φως για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της Cyta Hellas από τη Vodafone έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Ακολούθησε η εξέταση της πράξης από την Εθνική επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ελλάδας, η οποία τον Μάιο έκρινε ότι χρειαζόταν λεπτομερής έλεγχος της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι ο λεπτομερής έλεγχος απαιτεί χρόνο περίπου 90 ημερών, η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε την εξέταση της εξαγοράς εντός 45 ημερών και έτσι άναψε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το πράσινο φως σε Cyta και Vodafone για να ολοκληρώσουν τη μεταξύ τους πράξη.

Ο λεπτομερής έλεγχος θεωρήθηκε επιβεβλημένος, επειδή ουσιαστικά στην Ελλάδα με την εξαγορά της Cyta Hellas μειώνονται από πέντε σε τέσσερις οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ το βλέμμα της ΕΕΤΤ ήταν στραμμένο και στην αναμενόμενη πώληση της Forthnet, με διπλάσιους όγκους συνδρομητών και κύκλο εργασιών σε σχέση με τη Cyta Hellas, οπότε θα μείνουν τρεις πάροχοι.