Η δανειοδότηση ξενοδοχειακών οργανισμών και μονάδων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των κυπριακών τραπεζών όσον αφορά νέες δανειοδοτήσεις στον ευρύτερο τομέα ανάπτυξης γης. 
 
Τα συνεχή ρεκόρ αφίξεων που καταγράφει ο κυπριακός τουρισμός και οι μελλοντικές ενδείξεις που υπάρχουν, ωθούν τα τμήματα δανειοδότησης επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως προκύπτει από το Property Lending Barometer της KPMG,  με υψηλότερο το 5, η προτεραιότητα που δίδουν οι κυπριακές τράπεζες για δανειοδότηση ξενοδοχειακών αναπτύξεων ανέρχεται στο 4,5. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση και με άλλες χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Κροατία, στην οποία ανέρχεται στο 4,7%.
 
Άλλοι τομείς στους οποίους δίδουν έμφαση οι κυπριακές τράπεζες, κατά προτεραιότητα είναι: γραφειακές αναπτύξεις 3,5, βιομηχανικές/logistics 2,9, εμπορικές 2 και παραδόξως οικιστικές 1,8. 
 
Γενικότερα, πάντως, η δανειοδότηση του τομέα ανάπτυξης γης δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυπριακές τράπεζες πλέον. Κατ’ ακρίβεια, έχει το δεύτερο χαμηλότερο βαθμό προτεραιότητας ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες με 2,75 με μέγιστο το 5. Μόνο η Κροατία έχει χαμηλότερο βαθμό με 2,67. Σημαντική πτώση καταγράφηκε και από το 2017, όταν ο βαθμός προτεραιότητας έφτανε το 3,48.   
 
Πέραν από τα ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια και την αύξηση των εσόδων, καταγράφηκε επίσης αύξηση της τάξης του 838% στα τετραγωνικά μέτρα των νέων αιτήσεων για ξενοδοχειακές μονάδες. Η αύξηση αφορά σύγκριση της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η ανάλυση της KPMG εκτιμά πως τη διετία 2019-2020 θα προστεθούν επιπλέον 7.500 νέες κλίνες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 92 χιλ. από 85 χιλ. που ήταν το 2018. 
 
Παρόλο που η μικρή συγκριτικά άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό προβληματίζει, φαίνεται πως δεν αφορά τόσο τα ξενοδοχεία, αλλά τις παρεμφερείς τουριστικές υπηρεσίες. Τα ξενοδοχεία με τα προγράμματα all inclusive και τις αποκλειστικές συνεργασίες με μεγάλους πράκτορες του εξωτερικού, φαίνεται πως παρουσιάζουν αυξημένα έσοδα, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτά να μεταφράζονται και σε αντίστοιχα αυξημένη κερδοφορία. 
 
Η βελτίωση που παρατηρείται στα οικονομικά δεδομένα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού διαφαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα. Στο τέλος Ιουνίου του 2018 τα συνολικά δάνεια προς εταιρείες του τομέα διαμονής και εστίασης ανήλθαν σε 1,8 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 295 εκατ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα. Αντίθετα, στις αρχές του 2014 τα συνολικά δάνεια ανέρχονταν σε 2,1 δις ευρώ εκ των οποίων το 1,3 δις ευρώ δεν εξυπηρετούνταν.