Η Κύπρος βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της ευρωπαϊκών Αρχών αυτή τη φορά, πιο συγκεκριμένα, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σε σχέση με θέματα φορολογικών χειρισμών και όχι μόνο. 
 
 
Όπως έγινε γνωστό, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε τα συμπεράσματα της Επιτροπής (Tax3) αναφορικά  με το οικονομικό έγκλημα, την φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή εντός της ΕΕ. Η ΕΕ έχει καθορίσει τρεις βασικούς πυλώνες στη βάση των οποίων μία χώρα μπορεί να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα: φορολογική διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και υιοθέτηση στην τοπική νομοθεσία των προτεινόμενων δράσεων όπως περιγράφονται στο σχέδιο που προτείνει ο ΟΟΣΑ κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.
 
 
Ο συνέταιρος στην KPMG Κύπρου Κώστας Μαρκίδης σχολίασε χαρακτηριστικά πως μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη έκθεση, τουλάχιστον όσον αφορά την Κύπρο, αφού βρίθει από ατεκμηρίωτες γενικολογίες και ανακρίβειες. «Υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος», σημειώνει. 
 
Όσον αφορά τη φορολογική διαφάνεια, εξηγεί πως η Κύπρος έχει ενσωματώσει στη φορολογική της νομοθεσία και τις έξι αναθεωρήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Διοικητικής Συνεργασίας που προνοεί για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με όλες τις ευρωπαϊκές φορολογικές Αρχές. Έχει επίσης υιοθετήσει και ενσωματώσει στην τοπική νομοθεσία την ανάλογη οδηγία του ΟΟΣΑ γνωστή με το ακρωνύμιο CRS (Common Reporting Standard), με την οποία η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επεκτείνεται σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. 
Όσον αφορά τα θέμα της δίκαιης φορολόγησης, σύμφωνα  πάντα και με τα δημοσιευμένα ευρήματα του ΟΟΣΑ, που είναι και το αρμόδιο όργανο για τέτοια θέματα, η κυπριακή φορολογική νομοθεσία δεν βρέθηκε να περιέχει ή να εφαρμόζει πρακτικές επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, τονίζει ο κ. Μαρκίδης. 
 
Τέλος, όσον αφορά την ενσωμάτωση του Σχεδίου Δράσης του ΟΟΣΑ κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης, ο κ. Μαρκίδης υπενθυμίζει ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές φορολογικές οδηγίες (ATAD 1+2) οι οποίες κωδικοποιούν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις υποδείξεις του σχεδίου δράσης του ΟΟΣΑ. «Η Κύπρος έχει υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».
 
Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη έκθεση σχολίασε πως «υπάρχουν κάποιες απόψεις μέσα στην ΕΕ που θα ήθελαν να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό καθεστώς, κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζει την ΕΕ. Εκτός από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ, που είναι υποχρέωση, αλλά όχι ενιαίος (φόρος), υπάρχει γενικά η ελευθερία στα κράτη μέλη να ασκούν τη δική τους φορολογική πολιτική».
 
 
Στα ίδια πλαίσια και το σχόλιο το κ. Μαρκίδη ο οποίος ανέφερε: «αν το κριτήριο για να συμπεριληφθεί η Κύπρος στη μαύρη λίστα είναι ο σχετικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής (12.5%) να θυμίσω ότι τα κράτη μέλη έχουν το αποκλειστικό και κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική και κατ’ επέκταση το ποσοστό φορολόγησης που θα επιβάλουν στις εταιρείες που είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας».