Άλλα εισοδήματα δηλώνουν κάποιοι φορολογούμενοι για σκοπούς ΦΠΑ και άλλα για τον φόρο εισοδήματος. Η Ελεγκτική Υπηρεσία για σκοπούς ελέγχου έγκαιρης είσπραξης αλλά και ελέγχου συμμόρφωσης του Τμήματος Φορολογίας, προχώρησε με τυχαία δειγματοληψία 120 φορολογουμένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και εντόπισε πράματα και θάματα:

 – Φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις εισοδήματός τους ή/και τις σχετικές δηλώσεις εργοδότη.

 – Αρκετές περιπτώσεις φορολογουμένων δηλώνουν διαφορετικό κύκλο εργασιών για σκοπούς φόρου εισοδήματος και για σκοπούς ΦΠΑ, με διαφορά πέραν του 15%.

 – Για περιπτώσεις φορολογουμένων, όπου δηλώθηκε κύκλος εργασιών στο ΦΠΑ για συγκεκριμένα έτη, δεν υποβλήθηκαν καθόλου δηλώσεις για σκοπούς φόρου εισοδήματος.

 – Φορολογούμενοι με σημαντικά ποσά καθυστερημένων οφειλών κατά την 31.12.2022.

 – Περιπτώσεις όπου το Τμήμα Φορολογίας καθυστέρησε (για σειρά ετών) να επιβάλει φορολογία (άμεσοι φόροι), με αποτέλεσμα να παρέλθει η καθορισμένη περίοδος των έξι ετών (ή και δώδεκα ετών π.χ. στις περιπτώσεις ενδεχόμενης εσκεμμένης παράλειψης υποβολής δήλωσης εισοδήματος) που προνοείται στη σχετική νομοθεσία και κατά την οποία, έχει δικαίωμα να επιβάλει φορολογία ή/και φορολογία σε πρόσθετα εισοδήματα.

Τι έδειξε η δειγματοληψία

Παράλληλα, η Υπηρεσία προχώρησε σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 24 φορολογικών φακέλων για την ορθότητα επιβολής φορολογιών. Ελέγχθηκαν οκτώ φορολογικοί φάκελοι άμεσης και οκτώ φάκελοι έμμεσης φορολογίας και διερευνήθηκαν  επτά φορολογικοί φάκελοι εταιρειών με ετήσιες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων η Υπηρεσία εντόπισε  τα εξής:

 – Περιπτώσεις όπου το Τμήμα καθυστέρησε (για σειρά ετών) να επιβάλει φορολογία (άμεσοι φόροι), με αποτέλεσμα να παρέλθει η περίοδος των έξι ετών (ή/και δώδεκα ετών στις περιπτώσεις προσώπου που είναι ένοχος δόλου ή εσκεμμένης παράλειψης) που προνοείται στη νομοθεσία, και που επιτρέπει στον Έφορο Φορολογίας την επιβολή φορολογίας ή/και φορολογίας σε πρόσθετα εισοδήματα.

 – Περιπτώσεις όπου δεν έγινε σε βάθος διερεύνηση από το Τμήμα και επιβλήθηκαν φορολογίες χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη/σημείωση από τους φοροθέτες κατά πόσο ζήτησαν ή/και αξιολόγησαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη θέση του Τμήματος, ειδικά όσον αφορά στον φορολογικό χειρισμό δαπανών, εξόδων διαχείρισης ή εξόδων έρευνας και ανάπτυξης.

 – Περιπτώσεις που επιβλήθηκαν φορολογίες χωρίς οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του φορολογητέου εισοδήματος

 – Περιπτώσεις όπου το Τμήμα Φορολογίας φαίνεται να μην προέβηκε σε διερεύνηση συναλλαγών, που έγιναν μεταξύ συνδεδεμένων μερών, για να εξακριβωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι αρχές των εμπορικών συναλλαγών.

Στο παιχνίδι και η ΜΟΚΑΣ

Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε και σε έλεγχο νομικών προσώπων που έχουν έδρα την Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ. Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν πως σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν φορολογικά ζητήματα τα οποία προωθήθηκαν στο Τμήμα Φορολογίας.

Σε άλλες περιπτώσεις η Ελεγκτική εντόπισε την επιβολή φορολογιών από το Τμήμα Φορολογίας χωρίς σχετικούς ελέγχους, σε περιπτώσεις εταιρειών που παρουσιάζουν διαχρονικά ζημιές, λόγω σημαντικών απομειώσεων επενδύσεων σε θυγατρικές/συνδεδεμένες εταιρείες ή/και απομειώσεις χρεωστικών υπολοίπων, με κίνδυνο την απώλεια δημοσίων εσόδων, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε πως εταιρεία καταχώρισε στη δήλωση του 2014, επένδυση ύψους €672 εκ. σε θυγατρική εταιρεία (100%) και το ίδιο έτος αναγνώρισε απομείωση της επένδυσης κατά €638εκ. ή ποσοστό 95%. Η εταιρεία το 2017 αντέστρεψε την εν λόγω απομείωση εξολοκλήρου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το Τμήμα Φορολογίας να προχωρήσει στη διερεύνηση των απομειώσεων των επενδύσεων και των χρεωστικών υπολοίπων και, ανάλογα με τα ευρήματα και, όπου απαιτείται, να επιβάλλει φορολογία/πρόσθετη φορολογία, σύμφωνα με τη νομοθεσία ή/και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να ενημερωθεί η ΜΟΚΑΣ.

Τέλος, διαπίστωσε συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων ύψους πέραν των €2,5 δισ. από τα οποία, ποσό €1 δισ. θεωρείται επισφαλές, λόγω κυρίως της καθυστέρησης στη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το Τμήμα.