Η έκτακτη και η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αναμένεται πως θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους στις διοικητικές ζυμώσεις που υφίστανται στην τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Μαρτίου. Το αποτέλεσμα των συνελεύσεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο θα υπάρξει διοικητική ειρήνη τα επόμενα χρόνια στην τράπεζα. 

Οι μεγαλομέτοχοι και οι υπόλοιποι μέτοχοι της τράπεζας θα κληθούν να ψηφίσουν αρχικά σε έκτακτη γενική συνέλευση νέες αλλαγές στο καταστατικό οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους διορισμούς προσωρινών συμβούλων και στη συνέχεια, στη κανονική γενική συνέλευση, τα άτομα που θεωρούν ως καταλληλότερα για να καλύψουν τις 11 θέσεις, κατά μέγιστο, μη εκτελεστικών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο CEO της Τράπεζας Ιωάνννης Μάτσης και ο CFO Lars Kramer που διεκδικούν θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, θεωρείται δεδομένο πως θα εκλεγούν αφού χρειάζεται μόνο οι θετικές ψήφοι που θα λάβουν να είναι περισσότερες από τις αρνητικές ασχέτως αν άλλοι σύμβουλοι λάβουν περισσότερες θετικές ψήφους. Από εκεί και πέρα, τις υπόλοιπες 11 θέσεις, τις διεκδικούν τόσο υφιστάμενοι όσο και καινούργιοι σύμβουλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φραντζέσκος: Πλήρης ενοποίηση ΣΚΤ-Ελληνικής τον Σεπτέμβριο

Από τους υφιστάμενους μη εκτελεστικούς, οκτώ διεκδικούν επανεκλογή εκ των οποίων οι πέντε θεωρούνται ως ανεξάρτητοι. Πρόκειται για τους Stephen John Albutt, Δημήτριο Ευσταθίου, Ειρένα Γεωργιάδου, Ευριπίδη Πολυκάρπου και Andrew Charles Wynn. Οι μη ανεξάρτητοι μη εκτελεστικοί που διεκδικούν επανεκλογή είναι: David Wallen Bonanno (Third Point), Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (Wargaming) και Kristopher Richard Kraus (Pimco).  Επιπλέον, οκτώ νέα πρόσωπα διεκδικούν θέση μη εκτελεστικών εκ των οποίων οι εφτά προτείνονται ως ανεξάρτητοι. Πρόκειται για τους Zion Bahloul, John Charles Crystal, Marco Comastri, Ιωάννη Γεωργούλα, Κυριακή Πηλιά, Μιχάλη Σπανό και Χρίστο Θεμιστοκλέους. Ο Μάριος Μαραθεύτης προτάθηκε ως μη ανεξάρτητος (Δήμητρα Επενδυτική).

Το καταστατικό της τράπεζας προβλέπει πως από τα μέλη του ΔΣ, οι μισοί με στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, συν ένας, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Αν τελικά στο ΔΣ διοριστεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμβούλων, δηλαδή 13, τότε οι εφτά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Θεωρητικά, κι αν υπήρξε μία σχετική συμφωνία κυρίων μεταξύ των μεγαλομετόχων της τράπεζας, όπως λένε οι πληροφορίες, οι έξι θέσεις θα καλυφθούν από τους δύο εκτελεστικούς και τους μη ανεξάρτητους που εκπροσωπούν το κάθε μεγαλομέτοχο, δηλαδή τους David Wallen Bonanno (Third Point), Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (Wargaming), Kristopher Richard Kraus (Pimco) και Μάριο Μαραθεύτη (Δήμητρα Επενδυτική). 

Η μάχη των ανεξάρτητων συμβούλων και ο ρόλος των προσωρινών 

Οι υπόλοιπες εφτά θέσεις στο συμβούλιο θα καλυφθούν από τους νυν και νέους υποψήφιους ανεξάρτητους συμβούλους, με τις ενδείξεις να θέλουν την πλειοψηφία των θέσεων να καταλαμβάνεται από τους νέους προτεινόμενους, αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Το γεγονός πάντως, πως μέχρι και μερικά λεπτά πριν τη κανονική Συνέλευση θα διεξαχθεί έκτακτη συνέλευση που σκοπό θα έχει τη ρύθμιση του διορισμού προσωρινών συμβούλων, καταδεικνύει πως στην τράπεζα ετοιμάζονται για σημαντικές αλλαγές προσώπων. Οι προσωρινοί σύμβουλοι ουσιαστικά θα επιλέγονται ανάμεσα στους υφιστάμενους συμβούλους που δεν θα εκλεγούν, για να καλύψουν θέσεις στο ΔΣ που θα κερδίσουν νέοι σύμβουλοι, μέχρι αυτοί να πάρουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές.

Τα ψηφίσματα που θα τεθούν ενώπιον των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα προηγηθεί της κανονικής, προβλέπουν πως πρώτα θα προτείνονται για διορισμό ως προσωρινοί σύμβουλοι, όσοι από τους υφιστάμενους έλαβαν τις περισσότερες θετικές ψήφους, μετά τους 13 που διορίζονται. Δίδεται επίσης η ευχέρεια στο ΔΣ, αν οι πιο πάνω δεν αποδεχθούν προσωρινό διορισμό, να ζητήσει από ανεξάρτητα μέλη που ήταν στο ΔΣ αλλά δεν διεκδίκησαν εκ νέου θέση, να συμμετάσχουν υπό το καθεστώς του προσωρινού συμβούλου.   
Ποιος θα προεδρεύσει; 

Ένα ζήτημα που τίθεται για την επόμενη μέρα της γενικής συνέλευσης, είναι το ποιος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού όπως είναι γνωστό ο νυν πρόεδρος Youssef A. Nasr δεν επαναδιεκδικεί. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΔΣ θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος.