Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ζήτησε από τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να σχολιάσει τα υπέρ και τα κατά σε περιπτώσεις διορισμού σε καίριες θέσεις ατόμων που δεν προέρχονται από τη χώρα στην οποία διορίστηκαν.
 
Το ερώτημα τέθηκε με αφορμή την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να διορίσει στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη τον Gabriel Makhlouf, ένα Βρετανό ο οποίος προηγουμένως κατείχε ανώτερες θέσεις στην Νέα Ζηλανδία όπου και κατοικεί. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το δημοσίευμα, θα είναι το πρώτο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ που δεν είναι κάτοικος της χώρας που τον διορίζει.
 
 
Ο Πανίκος Δημητριάδης σχολίασε χαρακτηριστικά πως το πλεονέκτημα του να προέρχεται ο διοικητής από άλλη χώρα είναι πως μπορεί να είναι πλήρως ανεξάρτητος. Από την άλλη, πρόσθεσε, μπορεί να είναι μειονέκτημα σε κρίσιμες στιγμές γιατί ολόκληρο το σύστημα ενώνεται εναντίον σου. Σε πιο προσωπικό τόνο, σχολίασε πως «ήταν πλεονέκτημα μέχρι που έπρεπε να διαχειριστώ μίας κρίση». Το δημοσίευμα σχολιάζει πως ο Δημητριάδης παραιτήθηκε μετά από πολιτική πίεση. 
 
Philenews/Insider